Майбутнє професійно-технічної освіти у небезпеці, – Ольга Філіпова

Майбутнє професійно-технічної освіти у небезпеці, – Ольга Філіпова

Умань, Ватутіне, Канів, Золотоноша, Сміла. Навчальні професійно-технічні заклади у цих містах нині перебувають у тяжкій ситуації. Усе – через проблеми із фінансуванням, інформує голова обласної асоціації професійно-технічних навчальних закладів та директор Черкаського професійного автодорожнього ліцею Ольга Філіпова. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

– Асоціація працює для розвитку професійно-технічної освіти вже майже 10 років. Ми спрямовуємо зусилля на те, щоб така освіта не закрилася зовсім, – зазначає Ольга Філіпова. – Це питання досить гостро постало особливо цього року, коли ухвалили Закон України «Про державний бюджет України на 2016 рік». Стаття 29 цього закону говорить про те, що фінансування професійно-технічної освіти покладається на місцеві органи влади – обласні (якщо це в області) або міські (якщо це в міста обласного значення).

До прикладу, у Черкасах лише 5 таких навчальних закладів – а це велике навантаження на міський бюджет. Кожен з них має свій кошторис. Нещодавно ці професійно технічні заклади зазнали через зміни в законі багато проблем, зазначає Ольга Філіпова.

– Понад два місяці навчальні заклади були не профінансовані, відповідно – мали проблеми із водою, теплом, світлом, зарплатами та стипендіями. Кошти просто не передбачили, рахунки закрили, – повідомляє Ольга Філіпова. – Тоді ж міська влада пішла назустріч, спрямували кошти, а підприємці надавали нам харчі, щоб ми могли хоча б харчувати учнів. Але в інших містах області – ця проблема залишається.

Освітяни вважають, що заклади, що готують кваліфікованих фахівців робітничих професій, стали непотрібними державі. Чому? – питання відкрите.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x