У Черкасах шукали вирішення екологічних проблем Дніпра

У Черкасах шукали вирішення екологічних проблем Дніпра

Дніпро – на межі катастрофи. Річка, яку протягом уже багатьох років людство використовує з порушенням всіх норм і законів нині почала «віддячувати» процесами, що можуть призвести до сумних наслідків і для екології, і для всіх черкащан. Як запобігти цьому сьогодні намагалися вирішити під час круглого столу представники відповідних державних інституцій, громадські активісти та вчені. Про це повідомляє власний кореспондент “Нова Доба”.

– Дніпро сьогодні в катастрофічному стані, – зазначила голова еко-асоціації «Еко-світ» Людмила Ткаченко. – Це основна водна артерія, воду з якої споживає 85 % населення України. І від того, яку воду ми п’ємо, залежить наше здоров’я. Не треба бути експертом, щоб зрозуміти – вода, яка сьогодні в Дніпрі – хвора. Про це свідчить навіть її колір синьо-зелений, який спричинений розкладанням водоростей.

Про те, чому саме в Дніпрі останнім часом з’явилося так багато водоростей, які поглинають кисень і призводять до загибелі риби, розповів кандидат біологічних наук, завідувач кафедри екології ЧНУ Олександр Спрягайло.

– Ми бачили зелений Дніпро й 5, і 15 років тому. Різниця в тому, що кількість водоростей і час настання активного цвітіння відрізняються. Коли 20 – 15 років тому це було в середині або у кінці серпня, то зараз ми це бачимо на початку серпня. Літо стає все більшим, зима – коротшою. Середня температура зростає.

Окрім температури, важливими для водоростей є біогенні елементи. Зокрема, фосфати, якими насичені сучасні мийні засоби та багато добрив, що використовуються в сільському господарстві.

– Фосфати у Дніпро постачаються нами, коли ми миємо посуд, використовуємо пральні порошки, а також великою кількістю сільськогосподарських підприємств, які вносять мінеральні та органічні добрива. Особливо це стосується підприємств, що ведуть свою діяльність на березі Дніпра.
На думку вченого, найрадикальнішим способом має бути звільнення річки від ГЕС і повернення її до первозданного стану. Наразі ж він пропонує залучати іноземні інвестиції і відновити судноплавство, адже рух суден не дозволяє воді застоюватись.

Крім названих проблем, начальник Черкаського регіонального управління водних ресурсів Олександр Бовсуновський звернув увагу також на розмивання берегів водосховища, неправомірне використання прибережних захисних смуг та забруднення річки стоками зі зливової каналізації. На його думку, вирішити ці проблеми можна лише завдяки цілеспрямованого державного фінансування.

Керівник екологічного відділу національно-визвольного руху «Правий сектор» Володимир Куниця звернув увагу на цілу систему зловживань і корупційних дій органів влади різних рівнів, які призвели до нинішньої ситуації. Він висловив переконання, що лише всебічне висвітлення злочинної діяльності всіх винуватців трагедії зможе зупинити подальші протиправні дії.

Напевне найоригінальнішою серед пропозицій щодо урятування головної ріки України була ідея запропонована головою Черкаської обласної організації «Зелений світ» Аллою Плескач. Вона переконана, що врятувати річку жодними технічними засобами неможливо. На її думку, річка є живою матерією з найвищим рівнем свідомості. Щоб допомогти їй очиститися, черкащанам потрібно просто зібратися і вплинути на Дніпро енергією своєї думки.

Всі пропозиції учасників круглого столу його організатори підсумували в спеціальному листі, який мають намір передати на розгляд депутатам Верховної Ради від Черкащини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x