В об’єднаних громадах бракує лікарів

В об’єднаних громадах бракує лікарів

Незважаючи на отримання мільйонних медичних субвенцій із налагодженням нормального обслуговування у новостворених громадах Черкащини поки-що значні проблеми. Найголовніша – кадровий голод. Висококваліфікованих спеціалістів бракує чи не кожній амбулаторії. Ухвалені на початку жовтня зміни до закону «Про вищу освіту» можуть ще більше погіршити ситуацію, оскільки в студентів-медиків державної форми навчання більше немає зобов’язання відпрацьовувати 3-річну практику за направленням із ВНЗ. Однією з причин, через яку молоді спеціалісти відмовляються їхати в села, спеціалісти вважають низьку оплату праці та відсутність житла. Минулоріч на потреби медиків в області було виділено 5 квартир. Цього року в кожній з трьох ОТГ області збудували або придбали по будинку для лікаря. Але на «приплив» молодих кадрів це особливо не вплинуло.

Насправді радянська норма про відпрацювання мала б бути скасована ще з 1990-х, коли Україна тоді приєдналася до міжнародних організацій із захисту праці. Але оскільки в законах про освіту лишилася ця норма, то деякі університети зобов\’язували студентів відпрацьовувати. 15 квітня Кабінет Міністрів України затвердив зміни в постанову №216, яка зобов\’язувала студентів, що провчилися за держзамовленням, відпрацювати три роки за направленням після закінчення вузу. Спочатку в Міносвіти хотіли повністю скасувати відпрацювання, але потім у Міністерстві охорони здоров\’я поскаржилися, що в такому випадку не зможуть забезпечити лікарями сільські лікарні, тому був прийнятий компромісний варіант.
Зараз Міносвіти поставило крапку — відпрацьовувати не повинен ніхто. Але навчальні заклади мають право пропонувати абітурієнтам угоду, де можуть пропонувати безкоштовне навчання за умови відпрацювання після закінчення вузу. Чи посилить нововведення «кадровий голод» у сільській місцевості та як голови новостворених ОТГ планують «заманювати» високкваліфікованих медиків дізнавалися журналісти «Нової Доби».

Будуємо житло та компенсуємо «винайняте»

− У нас в громаді створений центр надання первинної медико-санітарної допомоги, але не вистачає чотирьох сімейних лікарів, оскільки зараз на посадах працюють люди пенсійного віку. Маємо дві амбулаторії – Білозірську та Ірдинську, − коментує голова Білозірської об’єднаної громади Володимир Міцук. – Коштами громади ми будуємо житло для лікарів. Плануємо заключати договір із медичними вишами Вінниці й Полтави, щоб їхні випускники працювали в нашій громаді. Зараз у нас працює двоє сімейних лікарів, яким оплачуємо орендоване житло.
За словами Володимира Міцука, цього року Білозірська об’єднана громада отримала 5 мільйонів медичної субвенції, яку розділили відповідно: 2 мільйони на первинну допомогу та 3 мільйони на вторинну. Гроші освоюють рівними частинами щомісяця.

Будинок є, спеціаліста – немає

Лікаря шукають і в найбільшій за кількістю населених пунків Мокрокалигірській ОТГ. Цьогоріч місцева фельдшерка погодилася вступити в університет Богомольця, щоб отримати освіту сімейного лікаря, «пройшла» за балами, але не пройшла за конкурсом. Тож невитрачені на її освіту 29 тисяч гривень «перейшли» у наступний бюджетний рік.
− Центр надання первинної медико-санітарної допомоги ми створили ще у червні, але ліцензії досі не отримали через тривалу процедуру оформлення документів. Зараз ми уже на завершальному етапі. У нас працює лікар-стоматолог та два сімейні лікарі з району, «по сумісництву». Але лікарів катастрофічно не вистачає. Необхідно ще трьох працівників, особливо зважаючи на те, що наша громада за кількістю населених пунктів у області найбільша (6 сіл). Для лікаря ми купили у центрі Мокрої Калигірки газифікований будинок з криницею у дворі і садом. Здійснили цю покупку ще в березні, а лікаря досі не можемо знайти, − ділиться проблемами голова Мокрокалигірської об’єднаної громади Вікторія Пипа. – Минулого року на сесії сільської ради рішенням депутатів затвердили цільову програму для підготовки лікарів для громади на 2016-2020 роки. На наступну вступну кампанію у нас заплановано уже 83 тисячі на підготовку молодих кадрів. Загалом же для того, щоб «вивчити» трьох лікарів-сімейників на платній основі нам необхідно півмільйона гривень.
У Мокрокалигірській громаді розташовано 2 амбулаторії (у Мокрій Калигірці та Ярошівці), а також 4 фельдшерсько-акушерські пункти. Кожен ФАП закріплений за відповідною амбулаторією. У нічний час та цілодобово у вихідні працює пункт невідкладної медичної допомоги.
− Правда, дуже складно з транспортом, Маємо одну швидку допомогу – старенький «Форд», який дістався в якості гуманітарної допомоги з Німеччини. Зараз він зламався, а запчастини дістати дуже складно. Ще у нас є «УАЗ», який передали з району, але він теж старий і для транспортування хворих – це не найкращий варіант, − коментує Вікторія Пипа. − Цьогоріч отримали медичної субвенції на 2,3 мільйони гривень. Розділити ці гроші між первинною і вторинною ланкою, проте коштів вистачило лише на оплату праці, електроенергії, опалення та бензин. Щоб покрити усі видатки, а серед них – і капітальні, необхідно вдвічі більше коштів.

Шукаємо двох лікарів. Квартира є

Проблема зі спеціалістами і в Єрківській об’єднаній громаді. Хоча в амбулаторії загальної практики сімейної медицини і працює 17 осіб, але дуже бракує двох лікарів-«сімейників». Спеціаліста чекає квартира у центрі громади – селищі міського типу Єрки. Проте звернення в медичні заклади за пошуком випускника ніяких результатів поки-що не дали.
− Проблема не лише у нас – це загалом по Черкащині бракує медичних кадрів, − коментує голова Єрківської ОТГ Леонід Польовий.
Цьогоріч Єрківська ОТГ отримала 3 мільйони 300 тисяч медичної субвенції. Кошти йдуть в основному на оплату праці лікарів та молодшого медичного персоналу, а також закупівлю ліків.

Довідково:

Відповідно до досліджень Світового Банку, загальні показники смертності серед дорослого населення в Україні вищі, ніж у її найближчих сусідів – Молдови і Білорусі – і є одними з найвищих для чоловіків не лише в Європі, але й у світі. Неінфекційні захворювання і травми є основними винуватцями кризової ситуації зі смертністю в Україні.

Продовження теми медичної реформи – у наступних публікаціях «Нової Доби».

Ірина Коваль

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x