На Черкащині вшанували пам’ять загиблих у Чорнобильській катастрофі

На Черкащині вшанували пам’ять загиблих у Чорнобильській катастрофі

38 років тому світ здригнувся від масштабної катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції. Тоді ліквідатори першими стали на захист від невидимого ворога. На Черкащині вшанували пам’ять загиблих у Чорнобильській катастрофі.

– Вони прийняли бій у 1986 році з невидимим, але безжальним ворогом, – наголосив очільник ОВА Ігор Табурець. – Стали на захист України та світу. Ліквідатори – наші національні герої. Честь і слава! Вічна пам’ять тим, чиє життя забрала аварія на Чорнобильській АЕС.

Водночас він нагадав, що цей страшний урок засвоїли не всі. росія й надалі шантажує світ ядерною зброєю.

– Вона нищить українські міста та села, перетворюючи їх на «зони відчуження», – додав Ігор Табурець. – В єдності ми маємо її зупинити.

Додамо, що нині на обліку в органах соціального захисту населення області перебувають понад 78 тис. осіб, які мають статус громадян, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи.

Із початку 2024 року на соціальні виплати за чорнобильськими програмами з державного бюджету профінансовано 17,7 млн грн. Із обласного бюджету за бюджетною програмою «Пільги на медичне обслуговування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», спрямовано 15 млн грн, які розподілені між усіма територіальними громадами. У місцевих бюджетах на це передбачили 1,7 млн грн.

Довідково: 

У квітні 1986 року радіоактивним цезієм забруднено 3/4 території Європи. 8,5 млн жителів України, Білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля пів мільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року більше 90 тис. осіб евакуювали із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.

 

За інформацією пресслужби Черкаської ОВА

 

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x