Алергія на косметику. Що робити?

Алергія на косметику. Що робити?

Туш нагадує про себе сльозотечею, почервонінням і відчуттям піску в очах, опухлістю повік. Невідповідна помада швидко «прикрасить» губи бульбашками, які будуть свербіти. Так проявляється алергія на косметику – явище неприємне й досить поширене.
Губи та шкіра довкола очей – найбільш чутливі ділянки шкіри, які реагують на те, що їм «не подобається», блискавично. Зі шкірою справи дещо інакші: невідповідна косметика може спричинити свербіж, висипання відразу або пізніше. Реакція може бути набагато серйознішою – набряки, відчуття задухи.

Розрізняють два основних види алергії на косметику: контактно-алергічний дерматит та фотосенсибілізація. Дерматит проявляється негайно, оскільки організм відразу ж відчуває вторгнення «чужинця» і щосили намагається вигнати його. Фотосенсибілізація виникає лише тоді, коли нанесений засіб піддається впливу сонячного світла. Про це легко дізнатися, адже гостро реагують саме ті місця, які не захищені одягом.
Нерідко шкіра відповідає алергією на синтетичні компоненти, насичені барвники, відчутні ароматизатори. Шкіра задихається від ненатуральності того, що її оточує, а значить, при черговому контакті з «нерідною» речовиною заявить про невдоволення.
Натуральні компоненти, які виробники зараз усе частіше застосовують у косметиці, також можуть провокувати алергічні реакції. Зазвичай люди, які страждають від алергії на певну рослину, легко це помічають. Тому, наприклад, жінка, яка не терпить цитрусових, не купить собі крем із ефірною олією лимона.

Як попередити алергію?
Звертайте увагу на склад косметики. Велика кількість синтетичних компонентів, типові алергени (цитрусові, полуниця, журавлина, різні зелені рослини), різкий насичений запах засобу або надто яскравий колір є свідченнями того, що засіб здатен викликати алергію.
Навіть позначка «гіпоалергенно» на упаковці не може давати стовідсоткову гарантію. Йдеться про гіпоалергенність для більшості людей (відсутність активних ароматизаторів, барвників, екстрактів). Однак завжди слід пам’ятати про індивідуальне несприйняття певних компонентів.
Обирайте косметику визнаних брендів, якість яких підтверджена перевірками й сертифікатами. Намагайтеся не купувати косметику на ринку, адже перепади температури, вплив сонячних променів можуть звести нанівець якість навіть брендових засобів.
Щоб перевірити чутливість на засіб, перед покупкою нанесіть трохи засобу на внутрішню сторону ліктя, почекайте реакції 24 години.
Дотримуйтеся правил зберігання косметики і слідкуйте за термінами придатності.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x