Про «хороший» і «поганий» холестерин

Про «хороший» і «поганий» холестерин

Світова статистика свідчить, що найбільший відсоток смертності спричинюють серцево-судинні захворювання, і величезну частку сюди вносять атеросклероз та ішемічна хвороба серця. Ці дві недуги розвиваються через надлишок холестерину в організмі. Багатьом проблема холестеринових бляшок знайома не з чуток. Проблема широко поширена у чоловіків і жінок старше 50, а зараз і старше 40 років. Але сама проблема полягає в тому, що простий житель мегаполісу зовсім не розуміє, як із проблемою боротися. І тут під роздачу потрапляють «шкідливі» продукти з холестерином, а виробники спеціального «сердечного» харчування потирають руки в передчутті збагачення.

Перше, що потрібно розуміти – холестерин виробляється нашою печінкою незалежно від того, чи споживали ми жирну в їжу. Причому, у значній кількості – набагато більше, ніж ми можемо отримати з харчуванням. Виходить, що людина, навіть виключивши повністю холестерин зі свого раціону, все одно залишається в групі ризику.
Багатьом відомо, що холестерин буває «поганий» і «хороший», і боротися потрібно саме із «поганим». Це теж спрощення, яке може збити з пантелику. «Поганий» холестерин або ЛПНЩ (зустрінете це поняття в аналізах крові) живить органи, які цього потребують, а «хороший» (ЛПВЩ) забирає назад незатребуваний холестерин і несе його назад в печінку, звідки холестерин потрібно видалити.
Тобто, щоб «очиститися», нам потрібно виростити більше «хорошого» (ЛПВЩ), позбутися зайвого холестерину з організму, почистити і зміцнити стінки судин.

Почнімо з судин. Для будівництва щільних і міцних судинних стінок потрібен білок. Тому, якщо ви погано харчуєтеся, їсте мало білка і жирів, будуть слабнути не тільки м\’язи, але й буде тоншати шкіра, страждатимуть органи і, у тому числі, судини.
Незатребуваний холестерин потрібно вивести. І виводиться він активно з жовчю. Тому слід збільшити кількість різних жирів у раціоні, адже вони стимулюють випорожнення жовчного міхура: додати більше ненасичених жирів, у тому числі Омега3 з рибного жиру і лляної олії і вже наступні аналізи через 3 місяці показали зниження ЛПНЩ і загального холестерину.

Відтік жовчі відбувається через кишечник. Тому слід збільшити кількість клітковини в раціоні, яка буде вбирати надлишки жовчі й допомагати їй полишати тіло. До речі, застій (холестерину, жовчі) – це ще й наслідок сидячого способу життя, відсутність руху. Займіться плаванням, йогою або хоча б більше ходіть пішки.

Як підсумок, найефективніші й безкоштовні способи зберегти кілька років вашого життя:
• Збільшіть споживання клітковини з овочами, крупами і зеленню. Але пам’ятайте, що норма клітковини в день – не більше 25-30 гр.
• З кожним прийомом їжі додавайте білка, який вам підходить більше: їжте рибу, м\’ясо, бобові, сир або яйця. І не варто зациклюватися на зменшенні частки харчового холестерину – це дуже малий внесок у його загальну кількість в організмі.
• Додайте у щоденний раціон риб\’ячий жир, лляну і рижієву олію.
• Більше рухайтеся. Активний кровообіг і сплеск гормонів «прочистить» і зміцнить судини. Але тільки в тому випадку, якщо вистачить матеріалу для будівництва, тому споживайте білок і «хороші» жири.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x