Січневі турботи городника і садівника

Січневі турботи городника і садівника

Новорічні свята, січень. Здавалося би, сад спить, а на городі сумно. Проте повністю забувати про турботи ні садівнику, ні городнику не доводиться. Від того, наскільки дбайливо ми поставимося до того, що дарує нам у цьому місяці природа, як витратимо час, що видався для відпочинку, залежить і те, як рослини перенесуть зиму, і те, як підготується до весни земля, і те, що буде рости на наших грядках у новому сезоні.

Якщо землю вкрив сніг – це добре. Він охороняє коріння рослин від вимерзання. І тому в саду й на городі необхідно трохи погосподарювати: накидати сніг під дерева, на пригнуті до землі пагони малини й винограду, на кущі смородини й аґрусу, на грядки. Особливо чутлива до сильних морозів суниця – про неї слід подбати в першу чергу. У зонах із сильними вітрами добре б виставити щити для затримання снігу.

А от з гілок дерев сніг краще струсити, особливо, якщо це одне-, дво- або трирічні саджанці. Робити це необхідно опівдні, коли сніг трохи підтане, за допомогою довгої тичини, починаючи з нижнього ярусу гілок. Для того, щоб не ушкодити замерзлу кору, кінець пристосування краще обмотати дрантям.
Якщо в саду розвішані годівниці для птахів, то прийшов час очистити їх і заново наповнити кормом. Що їдять наші пернаті сусіди? Насіння соняшника, просо, овес, пшеницю, сушені ягоди глоду й горобини. Синиці й повзики не відмовляться від сала або м\’яса, які можна нанизати на мотузку, але вони обов\’язково мають бути прісними.
Якщо годівниці ще немає, але є бажання її зробити, то не обов\’язково майструвати складну конструкцію. Цілком достатньо пристосувати для цієї доброї справи пластикову пляшку, коробку з-під цукерок, тетра-пак з-під соку. Підвішувати «пташину їдальню» необхідно з урахуванням того, що на відвідувачів можуть захотіти пополювати місцеві коти. Так само потрібно подумати про те, щоб ласощі не здуло вітром і не засипало снігом.

А от з мишами й зайцями краще не церемонитися. Якщо вони занадяться до вас у гості, то проблем не уникнути. Тому необхідно постійно оглядати територію саду-городу на предмет слідів їхнього перебування, і, якщо вони виявляються – потрібно негайно діяти. Якщо ж усе було зроблено заздалегідь, то в січні залишається тільки поправляти обв\’язку на штамбах дерев і, щоб зруйнувати мишачі ходи, притоптувати їхні навколостовбурні кола. Але сад і грядки – не єдине місце, де можуть з\’явитися гризуни. Підвал, льох, сараї – територія, куди люблять навідатися миші й пацюки. На них необхідно поставити пастки, а вентиляційні ходи закрити сіткою.

Якщо у вас є полікарбонатні теплиці, і ви не стали знімати з них на зиму полікарбонат, обов\’язково зсередини поставте підпірки й регулярно змітайте з даху сніг. Крім того, не буде зайвим накидати снігу усередину конструкції, і так само розчищати його навколо будови, якщо висота сніжного покриву почне досягати 50 см.
Можуть постраждати під вагою снігу й неопалювані скляні теплиці. А от з опалювальних сніг зійде сам. У них у січні, якщо це не було зроблено в грудні, висаджують розсаду томатів, і так само висівають скоростиглі зелені культури.

У період відносно вільних зимових днів, слід подбати про садовий інвентар. І отут йдеться не тільки про ремонт, але й про добір і покупку нових інструментів. А ще – про закупівлю мінеральних добрив, землі для висіву насіння на розсаду, плівки, нетканого укривного матеріалу та інших необхідних для саду й городу речей.
Обов\’язковою є в середині зими й ревізія сховищ. Ретельний огляд овочів і фруктів, ліквідація підгнилих екземплярів, підтримка правильного температурного режиму й вологості – гарант схоронності основної маси заготівель.
І, звичайно ж, у розпал зими, потрібно, та й, відверто кажучи, уже дуже хочеться подумати про весняні посадки. У січні можна скласти сівозміну, вивчити нові пропозиції сортів, купити насіннєвий матеріал.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x