Триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2016 році

Із 1 січня 2017 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2016 року, яка триватиме до 1 травня 2017 року. Декларувати свої доходи – це конституційний обов’язок громадян (ч.2 ст.67 Конституції України).

Відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ) громадяни, які подають податкові декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація), розподіляються на дві категорії:
– осіб, які зобов’язані подавати річну Декларацію;
– осіб, які мають право подати Декларацію добровільно у разі реалізації права на податкову знижку.

Обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи за наслідками 2016 року виникає у тих громадян, які протягом минулого року отримували доходи, що підлягають оподаткуванню, від осіб, які не є податковими агентами, у вигляді:
– вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна;
– доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна;
– доходів від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм);
– інвестиційного прибутку;
– іноземних доходів.

Нагадаємо, що обов’язок платника податку щодо подання декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи:
– виключно від податкових агентів;
– від операцій продажу (обміну) майна, дарування при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб.
За вибором платника податків Декларації подаються за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів:
– особисто платником або уповноваженою на це особою;
– надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
– засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП).

Державна податкова інспекція у м. Черкасах доводить до відома черкасців, що отримати безкоштовно ключі ЕЦП можна в Акредитованому центрі сертифікації ключів за адресою: м. Черкаси, вул. Хрещатик, 235, кабінети 108-109. Тел. для довідок 33-91-77.
Також повідомляємо, що громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2016 року, податкову декларацію можуть подати протягом 2017 року.
Декларація подається громадянами до податкових інспекцій за місцем реєстрації. Форма Декларації, за якою здійснюється декларування доходів, отриманих фізичними особами – платниками податків у 2016 році, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 11.10.2016 за №1349/29479.
За довідковою інформацією щодо кампанії декларування доходів громадяни міста можуть звертатись до Центру обслуговування платників Державної податкової інспекції у м. Черкасах (м. Черкаси, вул. Хрещатик, 235) або за тел. 32-11-27, 37-42-37.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x