Черкаським ОТГ допоможуть із розробкою стратегій розвитку

Черкаським ОТГ допоможуть із розробкою стратегій розвитку

Сім об’єднаних територіальних громад області виграли конкурс на розробку власних стратегій розвитку. Відтепер Набутівська, Стеблівська, Ротмистрівська, Єрківська, Шполянська, Тальнівська та Мокрокалигірська ОТГ спільно з радником з регіонального розвитку Програми «U-LEAD з Європою» Григорієм Перервою працюватимуть над індивідуальними програмами розвитку за підтримки регіонального центру розвитку місцевого самоврядування та облдержадміністрації. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.

Нині на Черкащині стратегії розвитку мають лише власне область та Білозірська тергромада. Такі документи, за словами Григорія Перерви, є одним із основних для подальшого розвитку саме територіальних громад. Тепер же можливість напрацювати власну розвиткову стратегію мають сім ОТГ з десяти діючих в області.
– Стратегія розвитку – це ключовий документ для громади, її жителів, – зауважив експерт. – Це та форма, у яку зведені усі прагнення громади та «розвиткові» плани, які хоче реалізувати. За цим же документом згодом визначатиметься фінансування громади, її життя та контроль за діяльністю. Тому до його підготовки треба поставитися дуже відповідально, аби стратегія була якісною та зрозумілою насамперед жителям громади. Безпосередньо розробкою цього документа займатиметься саме ОТГ. І головне в цій роботі – мотивація об’єднаної громади. Моя ж функція – допомогти та спрямувати задля досягнення результату.

Відбирали громади за трьома основними показниками: рівень підготовки до створення стратегії розвитку, досвід роботи тергромади з проектним плануванням та оцінка потенціалу працівників до виконання роботи оперативно і в строк. Обрані громади були за цими показниками кращими. Втім, якщо хтось з них не зможе витримати заданий темп, то може втратити можливість цьогоріч розробити власний повноцінний «розвитковий» документ. Окрім роботи над стратегією, радник з регіонального розвитку Програми «U-LEAD з Європою» допомагатиме й іншим громадам Черкащини з написанням проектів, консультаціями.
– На сьогодні наша область в лідерах за темпами утворення нових територіальних громад, – сказав заступник очільника області Ярослав Березань. – Вже 12 ОТГ подали заяви про призначення виборів до ЦВК. Ще дві мають позитивні висновки облдержадміністрації. Часто доводиться чути, що реформа децентралізації – це нібито геноцид українського народу. Натомість, як бачимо, люди самі виявляють до неї цікавість, маючи перед очима позитивний досвід уже діючих громад. Так, до не так давно утвореної Шполянської ОТГ приєднався ще один населений пункт, а на Корсунщині громади утворюються настільки активно, що незабаром всі населені пункти району пооб’єднуються. Звісно, на карті області ще є «сірі» плями – райони, які не починали об’єднавчі процеси з різних причин. Та, переконаний, і вони найближчим часом розпочнуть роботу у цьому напрямку.

Стратегування ж, за словами посадовця, безперечний крок до розвитку громади та запорука її успішності у майбутньому. Так, цьогоріч в області буде створюватися Моринська тергромада. Тут кількість населення попри усі нормативи до створення ОТГ не перевищує 2 тисячі осіб. Втім громада власною стратегією переконала Мінрегіон у своїй спроможності та отримала позитивний висновок від міністерства.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x