Вітаміну С в ягодах шипшини більше, ніж у смородині в 10 разів і лимоні в 40 разів. А крім вітамінів, у ній міститься залізо, калій, магній, органічні кислоти і дубильні речовини. Шипшина корисна насамперед для підвищення імунітету і працездатності. Вона налагоджує кровообіг, роботу печінки і підшлункової залози.
Регулярно вживаючи напої з шипшини, можна запобігти розвитку діабету ІІ типу, знизити рівень холестерину в крові та зменшити біль у суглобах. Відвар із шипшини є полівітамінним, жовчогінним, слабким сечогінним, знижуючим кров\’яний тиск засобом, сприяє виробленню червоних кров\’яних тілець, зміцнює судинну стінку (застосовується при носових кровотечах у дітей), покращує апетит.
Відвар шипшини
1 ст. л. ягід, залийте 200 мл теплої води (35–400 С) і настоюйте кілька годин або залиште на ніч. У відвар можна додати мед – це тільки посилить лікувальні властивості. Пийте цей засіб по 50–100 мл за півгодини до їжі. Із таким ліками ніякі віруси не страшні.
Сироп із шипшини
1 кг свіжих плодів, відокремлених від насіння, ретельно промити в холодній воді, потім очистити від волосків, подрібнити на м\’ясорубці. Залити 6 склянками води, кип\’ятити 10 хвилин, додати 1 кг цукру і продовжувати варити 15–20 хвилин. Процідити через сито і розлити в пляшки.
Напій із шипшини з чорницею
3 ст. ложки подрібнених сушених плодів шипшини і 1 ст. ложку сушених ягід чорниці змішати, залити 5 склянками окропу, настояти 15–20 хвилин. Відвар процідити. Вичавки знову залити окропом. З\’єднати обидва відвари, додати 3 ст. ложки меду.