На Черкащині запрацював Центр розвитку кооперативів за підтримки ЄС

На Черкащині запрацював Центр розвитку кооперативів за підтримки ЄС

Днями у Черкасах відбулося підбиття підсумків упровадження проекту «Створення регіонального навчально-практичного Центру розвитку багатофункціональних кооперативів», який фінансується Європейським Союзом за програмою ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» та виконується управлінням агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації. В проекті взяло участь більше 200 селян області, котрі об’єдналися в успішні кооперативи.

На Черкащині запрацював Центр розвитку кооперативів за підтримки ЄС

Проект ЄС «Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів» виконується в рамках грантового договору між Представництвом ЄС та Управлінням агропромислового розвитку Черкаської ОДА. Термін реалізації проекту становить 34 місяці. Загальна вартість проекту складає понад 617 137,0 тис. євро, на 79,97% проект фінансується ЄС в рамках Програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Бенефіціар проекту – Черкаська обласна державна адміністрація. Співподавачем та партнером проекту є Черкаська обласна рада.

На Черкащині запрацював Центр розвитку кооперативів за підтримки ЄС

– Хвиля кооперації була в області вже не одна, – відзначила координатор заходів проекту Таміла Лепьошкіна, – але жодного разу вона не отримувала продовження, тому що не було матеріальної підтримки. Цей проект відрізняється тим, що ми нарешті дали людям матеріальну підтримку. Кооперативи, які створювалися були мотивовані тим, що отримали підтримку для подальшої роботи.
Одним із найвдаліших зразків втілення проекту стало кролівництво. Станом на 1 жовтня 2017 року в області з’явився 41 кооператив з напряму кролівництва. Для них за кошти проекту було закуплено 310 міні-ферм для кролів на суму 4,4 млн грн. Також кооперативи отримали обладнання на суму понад 100 тис грн.

На Черкащині запрацював Центр розвитку кооперативів за підтримки ЄС

– У серпні 2015 року ми взяли участь у проекті. Ми змогли побувати на семінарах, де здобули відсотків 80 знань, які нам потім знадобилися в роботі, і зустрічалися з іншими учасниками, які також започатковували свої кооперативи, – розповідає учасник проекту голова кооперативу «Справжній кріль» з с. Геронимівка Черкаського р-ну Григорій Очеретянко. – За ці 2 роки ми підготували територію, а у червні наступного року вже вийшли на перші продажі. Завдяки підтримці проекту отримали міні-ферму, поголів’я, але найголовніше, що дав цей проект, це не матеріальна допомога, а інформаційна підтримка, якої більше просто взяти ніде.

Проект тривав майже три роки – з 14 січня 20015 р. по 14 листопада 2017 р. За цей період створено комунальне підприємство «Регіональний навчально-практичний Центр розвитку багатофункціональних кооперативів», яке функціонує як репродуктор та навчальний центр. Приміщення для Центру було реконструйовано за кошти ЄС. Тут розводять племінне поголів’я кролів з подальшою передачею сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам. Також Центр надає юридичний, ветеринарний, зоотехнічний, бухгалтерський, управлінський та інший супровід господарської діяльності кооперативів області.

На Черкащині запрацював Центр розвитку кооперативів за підтримки ЄС

– Сьогодні за кооперацією перспективи розвитку всієї економіки, – відзначає координатор проекту, начальник управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Ігор Колодка. – Коли ми починали 3 роки тому цей проект, то не уявляли, що основні складнощі виникнуть тому, що проект працює через державні органи. Такі питання як законодавство, європейське і наше, бюрократизм, все це давало такі поштовхи певного негативу. Але ми продовжили далі діяти, було відповідне фінансування в рамках 617 тис євро. Всі ці кошти були витрачені відповідно до певних кроків, які повинні були відбуватися в проекті. Нині наше завдання полягає в тому, щоб продовжувати співпрацювати з Євросоюзом, підтримувати сформовані кооперативи, і давати їм розвиток.
Одним із основних завдань реалізації проекту є зменшення рівня безробіття на селі за рахунок створення щонайменше 50 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та надання їм матеріально-технічної підтримки. У результаті проекту створено 52 кооперативи, з яких: 3 – з вирощування ягідних культур, 7 – з сушіння фруктів, 41 – з кролівництва та 1 – з розведення кіз. Створено близько 200 робочих місць. Кооперативи отримали за кошти проекту сушильні шафи, кущі смородини, кролів та міні-ферми для їх вирощування на суму майже 4,8 млн грн.

На Черкащині запрацював Центр розвитку кооперативів за підтримки ЄС

– Ми маємо надію на те, що цей напрямок розвиватиметься і далі, – зазначив директор департаменту регіональної політики Черкаської ОДА Роман Карманнік. – Хоча можливо рух кооперативів і дещо трансформується по завершенні проекту або набуде інших обрисів, але однозначно продовжуватиметься, оскільки він є одним із ключових напрямків підтримки економічної активності сільських територій, адже великі підприємства в кожному селі побудувати неможливо, а з розвитком високотехнологічного сільського господарства велика кількість робочих місць буде непотрібна. Кооперативи ж можуть цілком вирішити питання працевлаштування селян і одночасно забезпечити продуктами міське населення.

Владислав Бедринець, фото автора

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x