Бережемо дитину від вірусів грипу й застуди

Бережемо дитину від вірусів грипу й застуди

Ваша дитина часто хворіє? Потрібно більше уваги приділити питанню профілактики застуд і грипу. Більшість батьків помилково вважають, що знають про захист від грипу та гострих вірусних захворювань усе. Насправді ж ніхто не застрахований від помилок, що можуть призвести до зараження.

Ізоляція – не вихід
Не будьте переконані, що лише ізолювавши дитини від колективу, можна надійно захиститися від хвороби. Крім повітряно-крапельного способу, є як мінімум ще два шляхи передачі захворювання, а саме – повітряно-пиловий і побутовий. Віруси дуже живучі – у приміщенні вони можуть бути активні протягом 2–9 годин. Тому не забувайте про правила особистої гігієни і частіше проводьте вологе прибирання в приміщенні.

Вчасне щеплення
Вакцинація – рекомендований ВООЗ спосіб профілактики грипу. Склад вакцини змінюється щороку відповідно до прогнозу ВООЗ про тих штамах грипу, що будуть активні в новому сезоні. Звісно, зараз, у розпал небезпечного сезону, робити вакцинацію вже пізно. А ось зроблене у вересні–жовтні щеплення дозволить знизити ризик зараження грипом більш ніж на 70 %.

Хворіють не раз у сезон
Дехто вважає: якщо дитина недавно вже перехворіла на грип, то в цьому сезоні така біда їй більше не загрожує. Так, той самий збудник, з яким пощастило зустрітися, як правило, вже не страшний. Але є й інші, теж небезпечні віруси, які постійно циркулюють у повітрі й видозмінюються.

Противірусні
Неправильно вважати, що оскільки противірусні препарати не здатні на 100 % впоратися з хворобою, тож і приймати їх нема чого. Справді, вилікувати ГРВІ противірусним препаратом не завжди можливо. Але приймати його слід із іншою метою – для захисту від ускладнень, які можуть бути дуже небезпечні. Насамперед можуть постраждати серцево-судинна та нервова системи, можуть розвинутися пневмонії і загостритися хронічні захворювання. Починайте давати хворій дитині противірусні препарати як можна раніше – в ідеалі в перші ж години захворювання. І обов\’язково звертайтеся до лікаря, щоб запобігти ускладненню.

Антибіотики
Не поспішайте з прийомом антибіотиків. Системні антибіотики при вірусних захворюваннях застосовують лише в разі приєднання бактеріальних інфекцій, таких як пневмонія, гайморит, ангіна. Від вірусів ці ліки безсилі.

Уникайте стресів і напруження
Результати останніх досліджень доводять, що емоції і настрій впливають на імунну систему людини, знижуючи або підвищуючи її опірність інфекціям. Під час стресу в крові різко зростає рівень гормонів-глюкокортикоїдів, що пригнічують імунну систему.
Якщо протягом тривалого часу ваша дитина відчуває злість, тривогу або депресію, у неї більше шансів захворіти на ГРВІ. На жаль, діти часто не відчувають виснаження нервової системи і самі не можуть цьому запобігти – їм треба допомогти.
Слідкуйте, щоб дитина не перевантажувалася фізично і розумово, добре спала, більше рухалася, правильно харчувався, дихала свіжим повітрям. В особливо нервові періоди можна порадитися з лікарем про прийом заспокійливих препаратів (наприклад, на основі пустирника або валеріани).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x