Не досолить – не доїсть: чому ми хочемо солі?

Сіль посідає перше місце серед продуктів, що ми вживаємо щоденно. Адже вона не тільки покращує смак страви, але має і функціональні обов’язки в роботі людського організму. У складі солі є натрій і калій, що регулюють водний баланс у нашому організмі.

Так історично склалося, що видобуток солі був не легким. І чим менше її було, тим більшим було бажання її добути. У наш час на прилавках магазинів солі достатньо. Тому люди почали вживати її у великих кількостях, приблизно 3 400 мг щодня. Вчені рекомендують вживати не більше чайної ложки солі на день для дорослого. Це 1 500–2 400 мг. Якщо у вас збільшується потяг до солі, то це може бути сигналом про хвороби.

Причини потягу до солі

Зневоднення
Для нормальної роботи організму потрібно мати певний рівень рідини. Якщо цей рівень знижується нижче здорового, тоді ви хочете солоного. При цьому ви все більше вживаєте різного виду рідини. Є й інші симптоми зневоднення, окрім бажання солі: холодна липка шкіра, запаморочення; головні болі і постійна спрага; маленька кількість виділення сечі; перепад настрою; швидке серцебиття і спазми в м’язах.

Порушення електролітного балансу
Із подачею рідини в організм потрапляють необхідні мінерали. З їх допомогою організм нормально функціонує. Натрій — один з мінералів, який є у складі солі. Якщо кількість мінералів або електролітів, як ще їх називають, не збалансована, тоді проявляються такі симптоми: мучить головний біль; постійно нудить; відчуваєте постійну втому і брак сил; страждаєте різкими перепадами настрою; плутанина, яка проявляється у дрібницях; судоми.

Захворювання Аддісона
Наднирники виробляють гормони, без яких людині не вижити. Відсоток людей, які хворіють на хворобу Аддісона дуже маленький. Вона призводить до зниження кількості гормонів, які виробляють надниркові залози людини. Люди, які страждають цією хворобою, відчувають тягу до солі, і мають такі симптоми: брак енергії і сильна втома; блідий колір шкіри і її липкість; знижений артеріальний тиск; відсутність апетиту і втрата ваги; діарея, що триває довгий час; поява темних плям на обличчі; появи ран, на внутрішній частині щоки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x