Як чистити кондиціонер

Хоча до початку найтеплішої пори року ще кілька тижнів, але літнє тепло вже дає про себе знати. Звісно, справжня спека ще попереду, але вже зараз інколи мимохіть очі зупиняються на пристрої, котрий протягом наступних місяців допомагатиме почуватися комфортно. І не даремно. Адже саме зараз час потурбуватися про те, щоб кондиціонер працював якісно і без будь-яких проблем.

Якщо ви ретельно читали інструкцію до кондиціонера, то знаєте, що виробники рекомендують періодично (а саме – раз на місяць) для профілактики чистити пристрій. Відсутність такого технічного обслуговування може призвести до швидкого зносу деталей та посилить енергоспоживання.

Оскільки основне призначення кондиціонера – очищення повітря від різних забруднень (пилових і бактеріальних), то при накопиченні цих речовин на фільтрі, пристрій почне виділяти їх у навколишній простір. Це не лише заважає роботі агрегата, а й може призвести до захворювання дихальних шляхів. Крім того, забруднені фільтри стають місцем скупчення і посиленого розмноження найрізноманітніших бактерій і грибків. Якщо довго не чистити фільтр, ці організми настільки надійно там оселяються, що потім вигнати їх звідти буде дуже непросто.

Процедура очищення кондиціонера нескладна. Її можна виконувати самостійно, а можна довірити цю роботу фахівцям. Чистити необхідно як внутрішній блок кондиціонера (той, що в кімнаті), так і зовнішній (той, що знадвору).

Починати, зрозуміло, варто зсередини. Якщо ви це робите вперше після зими (або і взагалі вперше в житті), то всередині агрегату, цілком імовірно, накопичилася велика кількість пилу і бруду. Тому не буде зайвим підстелити під нього папір, поліетиленову плівку чи старе простирадло. Потім варто перевірити, чи відключена техніка від мережевого живлення, взяти обома руками за передню решітку і акуратно її підняти вгору. Після цього вийміть фільтри і очистіть їх за допомогою пилососа. Далі промийте фільтри водою і підсушіть їх. Сушити потрібно лише природним способом, без застосування фена чи іншого джерела теплого повітря. Сітка всередині зазвичай не термостійка і може легко поплавитися. Протріть вологою серветкою запилені жалюзі та інші деталі кондиціонера всередині. З’ємні і дуже забруднені частини краще зняти і промити в теплій воді.

Якщо ви відчуваєте неприємні запахи (також це можна зробити і просто для профілактики), придбайте спеціальний засіб для чищення кондиціонерів. Непоганим його замінником може бути будь-який дезінфікуючий розчин (бажано на спиртовій основі), що продається в аптеці. За допомогою пульверизатора розпорошіть його всередині, попередньо забравши пилові сітки. Висушені фільтри встановіть на місце, закрийте кришку і увімкніть кондиціонер. Під час роботи пристрою дезінфікуючий засіб також можна розпилити поблизу повітрезабірника (зазвичай він зверху пристрою), щоб спиртова речовина потрапила в систему.

Зовнішній блок кондиціонера теж необхідно очистити, тому що, якщо теплообмінник забитий, його ефективність падає, а навантаження на компресор зростає. Зрештою він може перегрітися і вийти з ладу. Для цього потрібно зняти захисний кожух і продути теплообмінник напором повітря. Для цього можна скористатися пилососом. Також можна скористатися і шлангом. «Батарею» просто промивають струменем води під тиском. Коли теплообмінник гарно висохне, поверніть на місце кожух і ввімкніть кондиціонер.

І останнє. Якщо під час очищення ви помітите сліди корозії чи інші будь-які пошкодження пристрою, якомога швидше звертайтеся до організацій, що займаються ремонтом і налаштуванням кліматичної техніки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x