Лікувати самостійно пневмонію не можна

Лікувати самостійно пневмонію не можна

Олена Голуб, завідувач пульмонологічного відділення, головний позаштатний пульмонолог ГУОЗ та МК ОДА:

Пневмонія – це захворювання, яке характеризується враженням легеневої тканини.
Основні симптоми, що супроводжують цю хворобу – підвищення температури, кашель, виділення мокроти гнійного характеру, пізніше починається задишка, слабкість, головні болі. Головна ознака, яка доводить запалення легенів є проведення рентгенографії грудної клітки. Це золотий стандарт визначення запального процесу.
Розрізняють 4 групи хвороби: перша – позагоспітальна, яка виникла, коли хворий не перебував у медичному закладі. Ця група у свою чергу теж ділиться га групи: хворі з легким перебігом хвороби, середньої важкості та важка пневмонія. Госпітальна – друга група. Сюди відносяться пневмонії, які розвинулися протягом більше 48 годин перебування пацієнта у стаціонарі, коли перед цим не було ніяких проявів захворювання органів дихання.
Третя група – хворі із аспіративною пневмонією. Особи із зниженим імунітетом – четверта група. Це пацієнти, що робили хіміотерапію, променеву терапію, онкохворі, ВІЛ-інфіковані.

Якщо брати до уваги збудників хвороби, то тут інша класифікація. Розрізняють – бактеріальні, вірусні, змішані (вірусно-бактеріальні). Зараз найчастіше пацієнти потрапляють до лікарні із бактеріальними пневмоніями.
Ні в якому разі таку хворобу самостійно лікувати не можна. Без госпіталізації лікується лише така пневмонія, коли уражений 1 сегмент однієї легені, немає дихальних розладів. Але обов’язково під наглядом сімейного лікаря, який і бере на себе всю відповідальність за такого пацієнта.
Харчуватися під час лікування треба легкою їжею, що швидко засвоюється. Це – супи, каші, але без засмажок та важких жирів.

Пневмонія – хвороба від якої неможливо убезпечитися. Якщо слабкий імунітет банальна вірусна інфекція може закінчитися пневмонією. Тому головне просто одягатися адекватно погоді, провітрювати приміщення, де знаходиться велике скупчення людей, хоча б раз у годину по 20-30 хв, харчуватися відповідно до сезону. В раціоні мають бути і м’ясні продукти, і овочі та фрукти.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x