32 черкаських підприємства очікують зростання цін та витрат на виробництво, – опитування Нацбанку

32 черкаських підприємства очікують зростання цін та витрат на виробництво, – опитування Нацбанку

Чергове щоквартальне опитування керівників підприємств про оцінку нинішньої та майбутньої ділової активності підприємств України проведено з 14 листопада до 5 грудня 2014 року.

В опитуванні взяли участь 976 підприємств з 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей), в тому числі 32 респонденти Черкаської області, які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

Результати цього опитування очікувані та відображають складну ситуацію в економіці України. У наступні 12 місяців респонденти очікують зростання споживчих цін та витрат на виробництво, обумовлене знеціненням гривні до долара США. Разом з цим найменший вплив на зростання цін по Україні мають, як зазначають респонденти, динаміка цін на світових ринках і пропозиція грошей (відповіли 15,1 % і 15,6 % опитаних відповідно) .

Водночас з’явились сигнали поступового поліпшення ситуації в середньостроковій перспективі. В цілому по Україні респонденти в п’ятому кварталі оцінюють поточний фінансово-економічний стан своїх підприємств негативно. Але баланс оцінок покращився і становить -5,6 %, порівняно з -8,2 % у ІІІ кварталі 2014 року, переважно за рахунок підприємств сільського господарства та добувної промисловості. Великі підприємства вперше за останні чотири квартали оцінили фінансово-економічний стан своїх підприємств позитивно. Також відновилися позитивні очікування щодо збільшення інвестиційних видатків на машини, обладнання, інструмент та інвентар у наступні 12 місяців, що сприяло підвищенню індексу ділових очікувань підприємств (ІДО)[1] порівняно з попереднім кварталом на 2,9 п. п. до 96,1 %. За результатами опитування в Черкаській області покращилися оцінки респондентами фінансово-економічного стану своїх підприємств як нинішнього, так і у наступні 12 місяців.
За очікуваннями респондентів у наступні три місяці відзначається висока потреба в позичкових коштах. Частка респондентів, які планують брати кредити в гривні, залишається найбільшою – 86,5 % в цілому по Україні, 87,5 % – у Черкаській області, однак зросла частка тих, які планують брати кредити в доларах США. Дещо зросла частка підприємств, що планують залучати кредити за кордоном. Це переважно великі підприємства.
Крім того, переважна більшість респондентів зазначили, що проблем із проведенням операцій з коштами, розміщеними на банківських рахунках, немає.
Наразі підприємства називають основні перешкоди для нарощування обсягів виробництва, зокрема: в цілому по Україні – нестабільну політичну ситуацію (53,7 % відповідей), значні коливання курсу гривні щодо інших валют (52,0 % – найвищий рівень за весь період проведення опитувань) і занадто високі ціни на енергоносії (відзначили 50,1 % респондентів – на рівні попереднього кварталу); в Черкаській області – нестабільну політичну ситуацію (71,9 % відповідей), занадто високі ціни на енергоносії (68,8 %) та на сировину і матеріали (62,5 %).

За діяльністю Національного банку України стежить переважна більшість респондентів – 90,1 %.

Зазначені вище результати є відображенням лише думки респондентів – керівників підприємств України і не є оцінками Національного банку України.
Звіт «Ділові очікування підприємств України» розміщено на сторінці Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.

Наступне щоквартальне опитування керівників підприємств буде проведено у лютому 2015 року. Результати опитування використовуються Національним банком України для моніторингу економічної активності, аналізу економічної ситуації та короткострокового прогнозування. За результатами опитування готується аналітичний звіт, який містить узагальнену інформацію та може стати корисним джерелом інформації про стан української економіки при плануванні діяльності підприємства. Цей звіт надається респонденту у разі участі підприємства в опитуванні та бажанні його отримати.
Запрошуємо зацікавлених керівників підприємств взяти участь у проведенні чергового опитування щодо ділових очікувань.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x