У Руській Поляні вирубуватимуть ліс

У Руській Поляні вирубуватимуть ліс

У Руськополянському лісництві Черкаського лісгоспу в кварталі 138, виділі 2 навесні проводитиметься суцільна санітарна вирубка лісу. Ці лісові насадження, неподалік села Руська Поляна, є одним з улюблених місць для відпочинку громадян, – так зване урочище «Матусове». Проте все частіше багато хто почав помічати, що сосновий ліс тут всихає, а насадження стає зовсім непривабливим для відпочинку.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.
У Руській Поляні вирубуватимуть ліс
Головний лісничий Черкаського лісгоспу В’ячеслав Шако розповідає, що в кварталі 138 соснові насадження є перестійними і вік їх становить 145 років, в той час як вік стиглості для такого лісу в нашому регіоні становить 101 рік. Таких насаджень, в яких заплановано провести суцільні санітарні рубки, близько 10 гектарів. А той невеликий процент на перший погляд життєздатних дерев на цих ділянках, вже давно насправді всередині ушкоджений хворобами.
У Руській Поляні вирубуватимуть ліс
– Тут проводилися вибіркові санітарні рубки і поступово повнота життєздатних дерев знизилася, – наголошує начальник відділу лісового та мисливського господарства управління Валентин Швець. – Дерево, як і людина, має свій вік, свої хвороби… Зараз тут ослаблені сосни та сухостій вже видно неозброєним оком. Враховуючи те, що ці насадження знаходяться поблизу населеного пункту, вони були виключені з розрахунку головного користування, вважаються оздоровчо-рекреаційними лісами, тобто планова рубка тут не проводилася. Нині ж залишати ці насадження немає сенсу, адже вони не відіграють функцій лісу, а лише призводять до захаращення та є розсадником шкідників і хвороб.
У Руській Поляні вирубуватимуть ліс
Загалом головні причини всихання та масового ослаблення насаджень «Черкаського бору» – загальний вологодефіцит внаслідок атмосферних посух, пониження ґрунтових вод, в цілому глобальна зміна кліматичних умов. Крім того, до всихання сосон призводить заселення їх крон омелою австрійською – паразитом, який проростає в дерево і живиться його соком, що призводить до ослаблення або ж загибелі деревостану.

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко наголошує, що всі суцільні санітарні рубки здійснюються після обстеження ділянок комісією у складі фахівців Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист», спеціалістів управління та лісгоспу, відповідно до «Санітарних правил в лісах України». Комісія встановлює: якщо повнота життєздатних дерев нижча за критичну, тоді вибіркова санітарна рубка є недоцільною. В такому випадку призначається суцільна санітарна рубка.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x