Цукор може подешевшати, а галузь – отримати стимули для розвитку

Цукор може подешевшати, а галузь – отримати стимули для розвитку

18 лютого народний депутат Геннадій Бобов уніс на розгляд Верховної Ради законопроект щодо встановлення стимулів для збереження і розвитку цукрової галузі України. Ним пропонується виключити з законодавства України поняття мінімальних цін на цукор і цукрові буряки.

Сьогодні українські цукрові заводи виробляють цукор у обсязі, що є більшим від потреб внутріш¬нього ринку. Анексія Криму, війна на Сході, криза в харчовій промисловості, масове використання шкідливих підсолоджувачів заради здешевлення продукції призвели до того, що об’єм споживання цукру знизився майже на 300 тисяч тонн тільки за останній рік. При цьому суттєво збільшуються витрати на виробництво «солодкого золота» — дорожчають бензин і дизельне пальне, посівний матеріал, добрива, енергоносії тощо. Кредити для забезпечення ефективної роботи галузі також стали недоступними.
Держава жодним чином не допомагає цукровикам, не стимулює збереження нині існуючих та відрод¬ження покинутих цукрових заводів. Уряд не має коштів для проведення закупівлі цукру до Державного резерву, щоб утримувати ціни на рівні, що задовольнив би споживачів і виробників. Нічого не робиться й для того, аби допомоги цукровикам вийти на зовнішні ринки збуту. Лише завдяки власним ініціативам самих виробників цього року експорт українського цукру може збільшитися в першу чергу до країн Середньої Азії, Кавказу й Молдови.
Про це «Нова Доба» дізналася з власних джерел.

Водночас уряд сьогодні неабияк впливає на роботу виробників цукру шляхом встановлення мінімальної ціни на цукор та буряки. В результаті вітчизняні виробники не можуть продавати свою продукцію за нижчими цінами, щоб отримати кошти для виживання і підготовки до посівної кампанії. Це ставить галузь на межу банкрутства, ринок цукру переходить «у тінь». Спостерігається зниження обігових коштів, криза неплатежів постачальникам, затримка платежів до бюджету та державних цільових фондів. Зараз у галузі під загрозою опинилися 20 тисяч робочих місць.

Саме тому Геннадій Бобов, за пов¬ної підтримки Національної асоціації цукровиків «Укрцукор», подав на розгляд до Верховної Ради законопроект, який надає можливість у цей кризовий період продавати цукор за цінами нижчими, ніж зараз їх встановлює держава. Це призведе до збільшення надходжень до бюджету, нормалізації цінової політики на ринку, а цукровики отримають можливість вижити в нинішніх надскладних умовах.

Народний депутат від Черкащини сподівається, що Верховна Рада підтримає його ініціативу. Адже ігнорування нинішніх викликів для цукрової галузі може призвести до повної втрати Україною свого промислового потенціалу в галузі. У свою чергу прийняття законопроекту надасть необхідні стимули для подальшого функціонування, модернізації й розвитку підприємств цукрової галузі України, розширення їхніх виробничих потужностей та збереження робочих місць.

Андрій МАКОВЕЦЬКИЙ

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x