Золотоніські лісівники заготовляють першосортне насіння

Золотоніські лісівники заготовляють першосортне насіння

Близько 200 кілограмів насіння сосни щороку заготовляють у ДП «Золотоніське лісове господарство». Збирають шишки усі лісництва на спеціальних лісо насіннєвих ділянках, частину закуповують у населення, а потім їх звозять у Ліплявське лісництво. Тут зібраний матеріал сушать, щоб отримати цінне насіння сосни. «Вихід насіння становить лише 1% від маси усієї зібраної шишки. Це дуже кропітка робота, але в нас до цього процесу ставляться дуже відповідально», – розповідає директор ДП «Золотоніське лісове господарство» Микола Бас.

Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

З кожної партії насіння відбирають зразки і надсилають на експертизу в лісонасіннєву станцію у Боярці. Після спеціальних аналізів визначають якість насіння, його життєздатність і схожість та видають посвідчення про кондиційність насіння. «Цього року у нас, як і завжди, насіння першого класу. Рідко коли буває другого», – відзначає помічник лісничого Ліплявського лісництва Василь Воропай. Тобто, це чисте, якісне насіння, без сміття і не вражене хворобами.
Золотоніські лісівники заготовляють першосортне насіння
Для потреб лісокультурної кампанії-2015 золотоніські лісівники планують використати близько 100 кілограмів насіння. З нього буде створено розсадник, щоб виростити садивний матеріал уже на 2016 рік. Решту насіння золотонісці планують продати. Також вони готові реалізувати сіянці сосни.
Листяних порід у Золотоніському лісгоспі вирощують мало, бо вони погано приживаються на місцевих грунтах. Однак між соснами будуть вводити дуби та чорні горіхи, щоб запобігти поширенню пожеж та шкідників. Усього цього року в Золотоніському лісгоспі посадять близько 45 га лісу.
Лісокультурну кампанію золотонісці уже готові розпочати, як тільки дозволить погода.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x