Як розпізнати аутизм

Аутизм – це розлад, що виникає як наслідок порушення розвитку головного мозку зростаючого організму дитини. Цей розлад характеризується вираженим дефіцитом спілкування, досить обмеженими інтересами, а також часто повторюваними діями. Захворювання має генетичний характер і його основні причини поки невідомі науці, однак своєчасна реабілітація дитини з ранніх років його життя, дозволяє у багатьох випадках досягнути впевнених результатів у соціальній адаптації, що сприяє більш повному життю. Історії відомо немало яскравих особистостей, у яких спостерігалися деякі симптоми цієї не простої хвороби. Це Вінсент Ван Гог, Леонардо да Вінчі, Авраам Лінкольн, Моцарт, Ейнштейн і багато інших– розповідає Наталія Семенова, дитячий психіатр зі Сміли.

Основними симптомами у дитини, що дають підставу звернутися до лікаря- психіатра є:
– прагнення уникнути спілкування навть з близькими людьми
– невміння виражати емоції
– нездатність гратися з іншими дітьми
– відсутність живого інтересу до навколишнього світу
– затримка інтелектуального розвитку, труднощі у навчанні.

Але з іншого боку у них прекрасна память, їм притаманна чутливість до музики, віршів, природних явищ. Специфічним для дітей з аутизмом є неможливість дивитися в очі, переляк при вмиканні світла. Дитина не звикає до побутових звуків: дзвінка, пилососа і, навпаки, може довго і захоплено прислухатися до звуку шурхоту целофанових пакетів, скрипіння дверей.
З раннього дитинства аутичні діти не тягнуться до матері, не реагують на мокрі пелюшки, холод, голод, дотик, противляться сповиванню, купанню, стрижці волосся. Їх дратує одяг та взуття.

Але аутизм це не вирок. Якщо ваш малюк має ознаки аутизму, якнайшвидше розпочніть лікування та психологічну корекцію – дайте йому реальний шанс стати повноцінною особою. При медикаментозній допомозі дитина може відвідувати школу, адаптуватися в суспільстві. Тому, чим раніше буде поставлений діагноз, тим більше шансів на нормальне, повноцінне життя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x