На Черкащині впроваджуватимуть нову систему забезпечення інсуліном

На Черкащині впроваджуватимуть нову систему забезпечення інсуліном

Селекторну нараду щодо системи забезпечення українців інсуліном днями провели у Міністерстві охорони здоров’я України. Керівник відомства Олександр Квіташвілі та його заступниця Олександра Павленко поцікавилися в регіонів кількістю хворих, препаратів для них та наявністю мережі комунальних аптек.
Посадовці чекали від медиків пропозицій щодо запровадження механізму відшкодування з місцевих бюджетів вартості препаратів інсуліну, отриманих за рецептом. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

– Нова система має свої підводні камені. Безперечно, вона більш прогресивна й за нею майбутнє, тому в області це питання вивчають, – зазначила в. о. заступника головного лікаря Черкаської обласної лікарні з економічних питань Олена Кардецька.
Сьогодні лише кілька областей працюють за системою реімбурсації. Так, жителі Чернівецької, Кіровоградської, Полтавської областей отримують діабетичні препарати в аптечній мережі. На Черкащині ж працюють за традиційною моделлю, коли інсулін закуповує обласна лікарня й розподіляє по районних і міських лікувальних закладах.

– Потреба в закупівлі препаратів інсуліну в області становить 35 мільйонів гривень, зараз ми маємо 28 мільйонів, і уже закуплено на майже чотири мільйони, на 24 мільйони відкриті торги, – повідомила заступник директора департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА Наталія Лакуста. – Питання реімбурсації ми вивчаємо спільно з аптеками.

Черкаські фахівці вважають, що при переході на новий механізм забезпечення інсулінами необхідно врахувати встановлення граничної ціни на ліки для діабетиків, наявність потужної мережі аптечних закладів, практичні рекомендації на кожному етапі впровадження нового механізму. Треба окреслити вимоги до аптек і структур, які безпосередньо відпускатимуть ліки. Особливу увагу слід приділити питанню фінансових гарантій держави хворим на цукровий діабет у разі підвищення цін на медикаменти за умов фіксованого й обмеженого бюджетного забезпечення.
Наразі ці пропозиції підготовлені для передачі в МОЗ України.

Нагадаємо, в березні минулого року Уряд прийняв постанову № 73 від 5 березні 2014 року «Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну», яка передбачала перехід на нову систему.

Довідково:
Нині створено електронний реєстр хворих на цукровий діабет. На обліку перебувають 8 417 черкащан, зокрема 200 дітей. Потребують інсулінотерапії 7 140 осіб.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x