15 грудня – День працівників суду України

15 грудня – День працівників суду України

День працівників суду України відзначається в усіх областях країни, оскільки конституційне право кожного громадянина звертатися до суду реалізується скрізь. Саме тому суди загальної юрисдикції розподілені в Україні за територіальним принципом.

На цей час найвищим судовим органом України вважається Верховний Суд. Важливою структурою цієї системи є також Конституційний Суд, в обов\’язки якого входить визначення відповідності всіх законів країни нормам Конституції.

15 грудня - День працівників суду України

Події
1699 — Указом царя Петра I в Московії замість літочислення від «сотворіння світу» введено юліанський календар; відлік і святкування нового року перенесено з 1 вересня на 1 січня.
1880 — Харківське товариство водопостачання збудувало перший водогін у Харкові
1917 — у Кишиневі проголошено Молдавську Демократичну Республіку
1932 — ЦК КП(б)У затвердив перелік 82 районів України, куди припинялося надходження промислових і продовольчих товарів за зрив планів хлібозаготівлі (початок «голодомору»); у Дніпропетровській області – 27, у Чернігівській – 8, в Одеській – 15, у Харківській – 22, у Донецькій – 10 районів.
1932 – В. Молотов та Й. Сталін заборонили здійснення українізації на Далекому Сході, в Казахстані, Середній Азії, ЦЧО, щоб унеможливити проникнення висланих «буржуазно-націоналістичних елементів» в українізовані райони, наказують перевести українські газети та видання на російську мову.
1934 — у Києві, в підвалах Народного комісаріату внутрішніх справ УСРР (пізніше Жовтневий палац), за вироком виїзної сесії Військової колегії Верховного Суду СРСР були розстріляні 28 «членів» вигаданого чекістами «Об\’єднання українських націоналістів», серед яких — українські письменники Дмитро Фальківський, Григорій Косинка, Кость Буревій, Олекса Влизько, Іван Крушельницький.
1939 — В Атланті відбулася прем\’єра фільму Дейвіда Селзніка за участю акторів Вів\’єн Лі і Кларка Ґейбла «Розвіяні вітром», поставленого за романом лауреата Пулітцерівської премії Марґарет Мітчелл. Стрічка відразу стала надзвичайно популярною, побила всі рекорди касових зборів і наступного року отримала 9 «Оскарів»
1950 — у Брюсселі було підписано Конвенцію про створення Ради митного співробітництва (з жовтня 1994 р. — Всесвітня митна організація).
1964 — У Канаді прийнятий державний прапор із кленовим листом.
1970 — вперше здійснено посадку космічного апарату з Землі на іншу планету (міжпланетна станція «Венера-7»)
1995 — Європейський суд виніс рішення у так званій «справі Босмана», яка спричинила переворот у футбольній трансферній політиці.
2000 — В Україні остаточно припинила роботу Чорнобильська АЕС. Зруйнований в 1986 році реактор, що містив 66 тонн розплавленого ядерного пального і 37 тонн радіоактивного пилу, незважаючи на збудований захисний «саркофаг», продовжував випромінювати радіацію
2000 — На знак протесту проти політики президента Леоніда Кучми на головній площі Києва учасниками акції «Україна без Кучми» були встановлені перші намети.

15 грудня - День працівників суду України

Народились
37 — Нерон, римський імператор, пятий і останній з династії Юліїв-Клавдіїв.
1832 — Александер Густав Ейфель, французький інженер-будівельник і архітектор.
1890 — Ємець Василь Костьович — світової слави бандурист-віртуоз.
1907 — Німейєр Оскар, бразильський архітектор.
1934 — Шушкевич Станіслав Станіславович, перший голова Верховної ради незалежної Білорусі.
1958 — Павличко Соломія Дмитрівна — письменниця, публіцистка, автор праць з історії фемінізму.

15 грудня - День працівників суду України

Померли
1675 — Вермер Ян, голандський художник.
1814 — Югасевич Іван (Склярський) — педагог, народний поет, збирач фольклору.
1933 — Порфирій Денисович Мартинович, український живописець, графік, фольклорист і етнограф.
1944 — Гленн Міллер, американський тромбоніст, аранжувальник та лідер багатьох біг бігбендів. Загинув у авіакатастрофі над Ла-Маншем.
1958 — Вольфганг Ернст Паулі, фізик, лауреат Нобелівської премії присудженої йому за відкриття принципу виключення
1966 — Волт Дісней, американський художник, кінопродюсер, режисер, автор мультиплікаційних фільмів. Лауреат понад 1000 міжнародних нагород, 48 «Оскарів» і семи призів «Еммі».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x