Про це сьогодні йшлося на засіданні надзвичайної протиепізоотичної комісії при Черкаській міській раді, де був присутній власний кореспондент «Нової Доби». Черкаський продовольчий комбінат як одне з найбільших м’ясопереробних підприємств в регіоні, отримав завдання підготуватися до посиленого режиму роботи в разі виникнення епідемії африканської чуми.
– Чому я сьогодні запросив на засідання комісії Івана Григоровича Пирога генерального директора ЧПК? – задав присутнім риторичне запитання головний державний інспектор ветеринарної медицини в м. Черкаси Василь Крук. – Ми повинні розуміти, на всякий випадок, що та загрозлива зона свиней (Ідеться про тварин, в яких буде виявлено вірус африканської чуми. – Авт.) буде битися і перероблятися на консерви. І це можна зробити тільки на ЧПК, бо тих потужностей, які має це підприємство, в області більше ні в кого немає. А з огляду на те, що, не дай Боже, виникне захворювання десь на межі Кіровоградської області, чи на Київської області, і сюди буде ближче звозити, то доведеться підтримати і їх. Отже, Іван Григорович, вам потрібно переглянути всі міроприємства по закритому режиму роботи і на всякий випадок, дай би Боже, щоб цього не було, бути готовому до такої ситуації.
Нагадаємо: вірус африканської чуми наразі вважається безпечним для людини, але він не гине під час низькотемпературної переробки м’яса, наприклад, на ковбасу. Як стверджують спеціаліст вживати у їжу м’ясо хворих тварин можна лише у вигляді страв, що пройшли тривалу обробку високою температурою, наприклад, консервації.