Українська діаспора передала кошти постраждалій на мітингу у Черкасах дівчині

Українська діаспора передала кошти постраждалій на мітингу у Черкасах дівчині

Цими вихідними представники української діаспори з Британії передали матері постраждалої 23 січня під час мітингу у Черкасах Ользі Галушко більше 25 тисяч гривень на лікування доньки. Нагадаємо, що під час штурму облдержадміністрації, учасником якого Ольга не була, а просто стояла неподалік, хтось кинув з вікна будівлі на неї вазона. Міліція досі не знайшла винного.

Про це повідомляє ІА «Прочерк».

– Це несправедлива, безглузда травма, – каже у розмові з кореспондентом «Прочерку» Тетяна Клименко, що привезла Ользі кошти з Лондону.
Пані Тетяна – зі Сміли. Вона молекулярний біолог і нині працює в Британії. Небайдужа до життя своєї Батьківщини, вона приїжджала у грудні-січні на Майдан у столицю та була учасником акції на підримку Євромайдану у Лондоні.
– Нам легко пікетувати за кордоном представництва українських бізнесменів Фірташа і Ахметова, або організовувати щось на кшталт автомайдану, бо в Лондоні ми в безпеці. У цьому контексті ми в діаспорі особливо перейнялися тим, як почали підніматися люди в регіонах України. Стало очевидним, що їх треба підтримати. Адже у провінції треба мати більше мужності, щоб виявити протест. Не секрет, що більше протестних настроїв у Західній Україні. Там люди більш вільні. На Сході протестувальникам складніше. Що ж до моєї рідної Черкащини, яка у центрі, серед двох вогнів так би мовити, то тут було певне затишшя. Люди більш інертні. Прикро вразило те, що у Черкасах більшість продали свої голоси на нещодавніх перевиборах до парламенту. Це був своєрідний показник свідомості людей. І на цьому фоні ми уважно стежили за акціями у Черкасах і звісно нас дуже вразила трагедія, яка спіткала Ольгу Галушко, – розповіла Тетяна Клименко.

Діаспора в Лондоні налічує декілька тисяч українців. Серед активістів, хто підтримує Євромайдан на Батьківщині, – і 92 річний боєць УПА. Дідусь постійно закликає молодь підтримувати Україну. Що ж до збору коштів для постраждалих в Україні активістів, то, зокрема, допомогу для Ольги організував Андрій Коркуна, що вже 14-й рік живе в Лондоні.
– У Лондон він приїхав без зв’язків і грошей. Проте зараз має бізнес. Це приклад того, як в цивілізованому світі можна реалізуватися, маючи бажання і розум. Тому я всіляко вітаю намагання своїх співвітчизників на майданах виборювати життя європейського рівня, – каже Тетяна Клименко.

Кошти для постраждалих в Україні активістів збирають в Лондоні, зокрема, в українській автокефальній православній церкві та у греко-католицькій церкві. Допомогу передавали не лише Ользі в Черкаси, а й активістам в Дніпропетровськ, Івано-Франківськ тощо.
– Пробачте за снобізм, але Ольга не молодий партійний функціонер, який рветься отримати додаткові бонуси за революційну боротьбу. Вона справжній громадянин, екологічний активіст. Вона завжди переймалася світом, у якому живе. І вважаю, що найскладніше людям саме в таких випадках. За нею не стоїть велика партія, і тому справа громадян – підтримати її, – каже Тетяна Клименко.

Кошти на лікування дівчини Тетяна Клименко передала її матері, зустрівшись з нею у відділенні нейрореанімації Третьої міської лікарні. Пані Тетяна прийшла туди з викладачами навчально-наукового інституту природничих наук Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, де навчалася Ольга. Нині вона є аспіранткою національного ботанічого саду імені М. М. Гришка НАН України.

– У черкаському університеті її добре пам’ятають як неймовірно активну молоду людину, небайдужу до всього, – пригадує викладач ЧНУ Олександр Спрягайло.
Він з колегою (колишнім деканом факультету) Сергієм Дерієм та колишніми одногрупниками Олі прийшли вчергове дізнатися про стан дівчини.
– Вона вже при свідомості. Я з нею намагаюся спілкуватися, проте в неї порушена мова. Сказати щось їй важко. Але лікарі сказали розмовляти з нею, – розповіла мати Ольги Наталія Миколаївна. – Очікуємо коли її переведуть з нейрореанімації у звичайне відділення.

Мама розповідає про активність доньки. Родина родом з Сумщини. Ольга подавала свого часу документи у Харків, Полтаву та Черкаси. Наше місто їй припало до душі найбільше. Тепер сюди з Сумщини їздить глядіти доньку мати. Вона дякує лікарям та небайдужим людям, що допомагають їй.
– Влада дійсно допомогла з лікуванням. Зараз ми на забезпеченні лікарні. Як буде далі – не знаю. Важливо лише, щоб Оля швидше одужала. Я дякую лікарям та студентам, що всіляко допомагають, – зауважує Наталія Миколаївна. – Скоро мені доведеться їхати додому, щоб виходити на роботу. Тут мене підмінить моя сестра.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x