Без паперів, через електронку!

Без паперів, через електронку!

Завдячуючи комп’ютеру, інформаційно-комунікаційні технології, що бурхливо розвиваються нині, разюче змінюють наше життя. Завдяки їм стало суттєво легше дізнаватися новини, слухати музику, дивитися фільми, спілкуватися з друзями, отримувати довідкову й професійну інформацію. Завдяки цій диво-техніці відкрилися нові можливості для пошуку партнерів та однодумців. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Усі визнають, що запровадження інформаційно-комунікаційних технологій у роботу органів влади, сферу їх узаємодії з громадянами, дозволить модернізувати та зробити більш відкритою їхню діяльність. Ці технології сприяють подоланню значного рівня суспільної недовіри до них громадських організацій і бізнесу. Таку систему комунікацій у Європі називають ще електронним урядуванням. А якщо вже приземлитися до України, то можна означити її ще простіше – системою електронного документообігу. Так, запровадження інструментів електронного урядування здатне максимально децентралізувати та наблизити до громадян ті послуги, які надають їм органи влади.
Саме про це й говорили сьогодні на «круглому столі» в облдержадміністрації, обговорюючи новий «цифровий порядок денний для України». Презентували принагідно й «Зелену книгу» як стратегію політики електронного урядування.

Що ж то воно за «Зелена книга» така?
Як пояснив член робочої групи з розробки урядової політики в сфері розвитку електронного врядування при віце-прем’єр-міністрові України–міністрові регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Андрій Демещик, «Зелена книга» – це документ, який використовується урядами демократичних країн для декларування та обговорення головних напрямків та змісту державної політики у тій чи іншій сфері, узгодження їх із громадськістю та бізнесом.

Найближчим еквівалентом цього документа у вітчизняних реаліях є «доктрини», «концепції» та «стратегії», що визначають існуючі проблеми, напрями, цілі та завдання, на реалізацію яких спрямовується державна політика, а також очікувані результати від їх реалізації. Близькими за своєю сутністю теж є «щорічні доповіді» про стан та перспективи розвитку окремої галузі та «аналітичні довідки», які обґрунтовують доцільність ухвалення певних стратегічних рішень.

За версією розробників, застосування інструментів електронного урядування сприятиме вирішенню головних проблем української держави, серед яких найболючішими є непрозорість, закритість, високий рівень корумпованості органів влади. Це електронне врядування допоможе сформувати демократичний контроль та участь громадян у розробці й реалізації державної політики, повернене довіру громадян до інститутів і посадовців державної влади й місцевого самоврядування.

Словом, усе це спрямовано на те, щоб позбавитися паперової рутини й позбутися чиновників, які тільки те й уміють робити, що перекладати папірці з папки в папку.
От тільки біда: на це нововведення в державному бюджеті не передбачено жодної копійки!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x