Закупити гемодіаліз для черкащан обіцяють за місяць

Закупити гемодіаліз для черкащан обіцяють за місяць

Замість півроку – лише місяць. За стільки можна провести процедуру закупівлі гемодіалізу. Цей механізм полегшить життя черкащанам, які мають хворі нирки. Йдеться про тих, хто отримує життєво необхідну процедуру у приватній клініці «Фрезеніус». Про це на брифінгу повідомив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.

Тиждень тому на прийомі громадян до нього звернулися пацієнти клініки. Вони знову побоюються, що її закриють через брак фінансування. Натепер «Фрезеніусу» проплачено лише близько двох мільйонів гривень. Це за актами.

– Зрозуміло, що послуг надано більше, – зауважує Юрій Ткаченко. – Але актів зараз якраз на таку суму. Бо з багатьма районами ще навіть не укладені договори: триває процедура закупівлі або ще навіть не розпочалася. Як от у м. Умань, Корсунь-Шевченківському, Монастирищенському, Смілянському, Тальнівському та Шполянському районах. Це при тому, що процедура закупівлі триває п’ять із половиною місяців. Тобто до кінця року райони вже й не встигнуть укласти ці угоди, а відповідно профінансувати гемодіаліз для жителів звідти у «Фрезеніусі».

Відразу після прийому громадян обласний очільник дав завдання своєму раднику з питань медицини Михайлу Лобасу: спільно із департаментом охорони здоров\’я з’ясувати, чи можна подолати цю бюрократію.

– Виявилося, що це зробити цілком можливо, – підсумовує Юрій Ткаченко. – Існує переговорна процедура закупівель на підставі відсутності конкуренції – якраз наш випадок. І вона потребуватиме одного місяця, а не півроку, як та, що застосують нині. Зараз департамент охорони здоров\’я спільно з моїм радником і профільними службами готують пакет потрібних документів для районів і міст. Там, зокрема, буде договір, погоджений нашими юристами, фінансистами, казначеями та ін. А також покрокові інструкції, як задіяти цю процедуру закупівлі. Персонально відповідатимуть за це голови РДА. За саботаж – моя реакція не забариться. Йдеться про життя людей. Це мають враховувати й міські голови.
Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській ОДА.

Такий крок влади вітають у клініці «Фрезеніус» – як пацієнти, так і керівництво. Кажуть: уперше за 6 років побачили, що в ОДА налаштовані на співпрацю.

– Ми цьогоріч справді відчули різку зміну в наших стосунках із обласною владою, – каже заступник директора, керівник проекту ТОВ «Фрезеніус Медікал Кер Україна» Дмитро Михайловський. – Бачимо розуміння проблем і реальне бажання, а головне – дії, аби їх вирішити. Зараз відбувається цілком проривна річ в організації процесу. Навіть в умовах нашого недосконалого законодавства, виявляється, можна організувати роботу так, щоби процес закупівель і оплати йшов належним чином. Звісно, раз і назавжди зможе поставити крапку в цьому затяжному конфлікті реформа від МОЗу: щоби купувати послугу, а не витратні матеріали, і щоби пацієнт зміг сам обирати, де йому лікуватися.

Натепер у клініці «Фрезеніус» гемодіаліз отримують 80 черкащан. У рік на це треба 20 із половиною мільйонів гривень. Водночас гемодіаліз у приватній клініці можуть фінансувати лише місцеві бюджети. Інакше – буде порушення закону, пояснюють в обласному департаменті охорони здоров’я.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x