Черкащанам пропонують самостійно формувати бюджет

Черкащанам пропонують самостійно формувати бюджет

Щоправда не весь, а лише той, що зветься партиципаторним, тобто громадським.
На останній сесії депутати серед іншого проголосували за затвердження міської цільової програми «Громадський бюджет міста Черкаси на 2015-2019 роки». Що це означає на практиці, пояснювали Наталя Джуган, директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради, та члени Координаційної ради цього проекту. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

– Проект партиципаторного бюджету – це можливість на практиці запустити процеси децентралізації в суспільстві. Досі громадяни не мали можливості брати участь у формуванні бюджету, комунікація між владою та громадою міста у питаннях використання бюджетних коштів була недостатньою та опосередкованою: тобто, громадяни обирали депутатів міськради, і ті вже в межах делегованих їм повноважень формували бюджет. Цей проект дає можливість громадянам без посередників вирішувати, куди саме спрямувати бюджетні кошти, – пояснила Наталя Володимирівна.

Відтепер черкащани можуть запропонувати 5 проектів вартістю до мільйона гривень. Це може бути будь-що: дитячий чи спортивний майданчик, ремонт тротуару, облаштування скверу чи іншого об’єкту тощо. Ще одне обмеження для пропонованих проектів: вони повинні бути такими, щоб їх можна було реалізувати протягом року.
Далі мешканці міста мусять проголосувати, які саме з запропонованих проектів вони вважають найбільш вартими уваги. П’ять проектів, що наберуть найбільше голосів, будуть включені в міський бюджет і реалізовані. Таким чином, громада сама вирішить, куди варто витратити ці 5 млн гривень бюджетних коштів. Крім того, автор проекту матиме можливість контролювати його втілення і використання фінансів цього проекту.

Координатори проекту сподіваються, що реалізація програми нестиме і просвітницьку функцію, сприятиме взаєморозумінню між владою та громадою, підвищить активність громади у бюджетних процесах.

Реалізовуватиметься цей проект буде лише в трьох містах України: Черкасах, Чернігові та Полтаві. Існують ще певні технічні питання, приміром, як проводити голосування за той чи інший проект, щоб забезпечити думку жителів міста і водночас виключити можливі зловживання. З деталями і новинами реалізації цього проекту можна ознайомитись в рубриці «Громадський бюджет» на сайті Черкаської міської ради та на сторінці у ФБ.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x