Черкащину відвідали представники місії ВООЗ

Черкащину відвідали представники місії ВООЗ

Мета візиту – моніторинг ефективного проведення заходів, передбачених щодо імунізації населення від поліомієліту на 2015-й рік в Україні, технічна підтримка у подальшому епідеміологічному та лабораторному розслідуванні випадків гострого в’ялого паралічу. «Нова Доба» про це дізналася в департаменті охорони здоров’я ЧОДА.
У рамках моніторингової місії ВООЗ Черкаську область відвідали консультант ВООЗ із епідеміологічного та лабораторного нагляду за гострими в’ялими паралічами та протидії поширенню поліомієлітної інфекції Владан Сапоніч, національний експерт бюро ВООЗ в Україні Людмила Слободяник та завідувач кафедри епідеміології Національного медичного університету ім. О.Богомольця, головний позаштатний епідеміолог МОЗ України Ірина Колеснікова.

Вони побували у дитячій обласній лікарні, зустрілися з колективом закладу, головними позаштатними спеціалістами Департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА та лікарями, задіяними у проведенні додаткової імунізації, та відповіли на практичні питання.
– Мета візиту – обговорити питання, які стосуються спалаху поліомієліту і відповіді на цей спалах у вигляді імунізації, – розповів консультант ВООЗ Владан Сапоніч. – На сьогодні світ перебуває за крок до глобального викорінення поіломієліту і історично цей рік – це рік із з найменшою кількістю випадків вірусу. Сьогодні в світі є дві країни – Афганістан і Пакистан, де зберігається ендемічна передача дикого поліовірусу. Навіть Нігерія цьогоріч змогла викорінити в себе цей вірус. Тому сьогодні ми маємо унікальний шанс стерти поліо з лиця землі. Так, як у 1980-му році вдалося це зробити з натуральною віспою.
Прикметно, пояснив він, що такий процес викорінення має два важливих компоненти – позбутися дикого поліовірусу і припинити застосування живої оральної вакцини проти поліомієліту.

Експерти нагадали, що востаннє поліовірус другого типу реєстрували 1999-го року, третій тип не реєструється з 2012-го року.
194 члени ВООЗ ухвалили План боротьби з поліомієлітом до 2018-го року. У рамках цього плану були ухвалені стандартні операційні процедури у відповідь на спалах поліо в країнах, які раніше були від нього вільні.
Владан Сапоніч наголосив, що в рамках останніх зусиль у боротьбі з вірусом в світі визначення випадку спалаху поліомієліту докорінно змінилося через мутацію вірусу. Тому два випадки в Закарпатті, спричинені циркулюючим вакциноспорідненим поліовірусом, який генетично відрізняється від дикого, вважаються спалахом. Вакциноциркулюючий вірус викликає низку проблем, адже дослідження свідчать, що цей штам вірусу «дичавіє», тобто набуває властивостей дикого вірусу.
– Треба розуміти, що ці випадки не виникають нізвідки. Починаючи з 2009-го року, в нас є постійне зниження охоплення вакцинацією проти поліомієліту, – додав Владан Сапоніч. – Випадки у Закарпатті зафіксовані у нещеплених дітей, які проживають у різних місцях. Тестування їхніх випорожнень виявило, що вірус, який викликав захворювання, характеризується 18-ма спільними мутаціями, тобто колись цей вірус був одного походження.
Прикметно, що цей вірус має 18 спільних мутацій, а також 20 мутацій одного виду вірусу і 26 – іншого. Таким чином у нього одне походження та один ланцюжок циркуляції.

Він зауважив, що у 2014-му році в Закарпатті був виявлений вакциноспоріднений поліовірус у однієї дитини, тобто він не був циркулюючий, але мав 16 мутацій. Потім був виявлений ще один випадок вірусу, який мав 7 мутацій. Ці випадки не вважалися спалахом, бо мутації не були спільними для них. Потім були ще три випадки вірусу в одному селі, яке є кластером в’ялих паралічів. Але типи вірусу були різні у двох випадках, а третій випадок виявивися негативним на поліовірус.
Експерти проаналізували перший раунд вакцинації в Україні. Офіційні дані говорять, що рівень охоплення сягнув 60%. Черкащина має середні показники. Загальна цільова група по країні – 2,2 млн дітей за даними регіонів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x