Як скласти звіт з єдиного внеску за січень

Як правильно скласти перший звіт про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за 2016 рік (подається за січень 2016 року по строку 22 лютого) – роз’яснила Державна фіскальна служба України у листі від 28.01.2016 №2844/7/99-99-17-03-01-17. Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

У зв’язку із зміненням порядку справляння єдиного внеску наразі готуються зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов\’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435, у тому числі до форми Звіту (додаток 4 до Порядку №435).

До затвердження нової форми звіт необхідно подавати як за звітні періоди 2016 року, так і за попередні звітні періоди до 2016 року (несвоєчасно подані) за формою згідно з додатком 4 до Порядку №435, що діяла з 1 травня 2015 року, із заповненням всіх обов\’язкових реквізитів.
Незважаючи на введення єдиної ставки єдиного внеску для всіх видів доходу, рядки в таблиці 1 звіту необхідно заповнювати у розрізі видів доходу.
Суми нарахованого єдиного внеску необхідно відображати у рядках таблиці 1 звіту за видами доходу, але розраховувати за новою ставкою (22 відс), крім:
– підприємств, установ і організацій для працюючих інвалідів – 8,41 відсотка;
– підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС – 5,3 відсотка;
– підприємств та організацій громадських організацій інвалідів (за умов, визначених частиною чотирнадцятою статті 8 Закону № 2464) для працюючих інвалідів – 5,5 відсотка.
Оскільки, починаючи зі звітного періоду січня 2016 року, утримання єдиного внеску із нарахованого доходу застрахованих осіб скасовано, цей показник не зазначається при заповненні звіту (рядки 5, 5.1–5.6 у таблиці 1). Також не відображається нарахований дохід, з якого утримується єдиний внесок (рядки 4, 4.1 –4.4 таблиці 1 звіту). Відповідно у таблиці 6 звіту не заповнюється реквізит 20 «Сума утриманого єдиного внеску за звітний місяць (із заробітної плати /доход у)».

Нагадаємо, що роботодавці (страхувальники), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань), у частині подання звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів (далі – Звіт) зобов’язані формувати та подавати Звіт протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду, незалежно від того, чи нараховувався дохід найманим працівникам (застрахованим особам). Звітним періодом є календарний місяць. Звіт подається згідно з додатком 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x