Як оподатковується зарплата мобілізованих працівників та у який термін мобілізовані держслужбовці мають подати декларацію про майно, доходи, витрати і зобов\’язання фінансового характеру

Нагадуємо роботодавцям, що з 1 січня 2016 року середня заробітна плата працівника, який несе військову службу, оподатковується на загальних підставах. Тобто, з його доходів (середнього заробітку) утримується податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% і військовий збір у розмірі 1,5%. Також роботодавець нараховує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за ставкою 22%.

Згідно зі змінами до статті 119 Кодексу законів про працю (КЗоП) починаючи з 1 січня 2016 року за працівниками, покликаними на термінову військову службу, військову службу за закликом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, яка погрожує національній безпеці, до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації зберігається місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, в яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Компенсація підприємствам і іншим працедавцям середнього заробітку з бюджету не передбачена. Нагадаємо, що до 1 січня 2016 року за працівниками, покликаними на військову службу під час мобілізації, зберігалось місце роботи, посада і компенсувався з бюджету середній заробіток.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України, відповідно до ст. 163 якого встановлено, що об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту). Ставка податку становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих), зокрема, у вигляді заробітної плати. Роботодавець, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати 18% ПДФО із суми такого доходу за рахунок платника. Отже, сума середнього заробітку, нарахована та виплачена роботодавцем працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної дмобілізації, та за працівниками, які були призвані під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням де мобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом, але не більше ніж на строк укладеного контракту, оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах. Також згідно з нормами Податкового кодексу України сума середнього заробітку, нарахована та виплачена роботодавцем працівникам, підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5%.

Також відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», оскільки виплати в межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та/або введення воєнного стану, не компенсуються з бюджету, то вони не звільняються від нарахування єдиного внеску. Нагадаємо, що з 1 січня 2016 року єдиний внесок справляється за ставкою 22 відс. до бази нарахування на фонд оплати праці. Утримання внеску із заробітної плати працівника не проводиться.

Щодо складення та подання декларацій мобілізованими держслужбовцями. Звертаємо увагу мобілізованих із державної служби працівників, що відповідно до Закону України від 15 липня 2015 року № 610-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо декларантів, які перебувають на військовій службі» передбачено, що суб\’єкти декларування, які не мали можливості подати до 1 квітня за місцем роботи (служби) декларацію про майно, доходи, витрати і зобов\’язання фінансового характеру за 2014 рік та/або 2015 рік у зв’язку із мобілізацією відповідно до указів Президента України з метою підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань України, подають таку декларацію за звітний період протягом 30 робочих днів із дня закінчення проходження військової служби, або з дня його переходу на військову службу за контрактом.

А як правильно заповнити декларацію про доходи членів сім\’ї держслужбовцям, рідні яких мобілізовані? – Якщо декларанти не можуть одержати інформацію про майно, доходи, видатки та зобов\’язанні фінансового характеру мобілізованого члена сім\’ї, декларація за 2015 рік та/або 2014 рік заповнюється без врахування інформації, яка невідома державному службовцю – суб\’єкту декларування. У такому випадку разом із декларацією слід подати пояснювальну записку довільної форми, у якій перелічити, які саме позиції декларації не заповнені у декларації, та вказати причини їх незаповнення.
Водночас після отримання відповідних довідок про доходи та видатки мобілізованого члена сім\’ї, суб\’єкт декларування зобов\’язаний подати уточнену декларацію за 2014 рік (2015 рік). Термін її подання – не пізніше 30 робочих днів з моменту усунення обставин, які перешкоджали йому одержати необхідні дані.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x