Зараз на ринки Черкащини у великій кількості надходять продукти рослинного походження, вирощені в умовах відкритого грунту. У зв’язку з цим ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров\’я України» здійснює постійний моніторинг нітратів в плодо-овочевій продукції, що реалізується на ринках. Про це «Новій Добі» повідомили у Державній санепідемслужбі Черкаської області.
Дослідженню підлягали такі продукти, як груші, кавуни, капуста, картопля, морква, томати, огірки, буряк столовий, цибуля ріпчаста, цибуля перо, листові овочі; салати, шпинат, щавель, капуста салатна, петрушка, селера, кінза, кріп , дині, перець солодкий, кабачки, гарбузи, яблука, виноград столових сортів тощо.
За результатами досліджень, проведених у липні – серпні, встановлено, що у зазначеній продукції вміст нітратів не перевищує гігієнічні нормативи, встановлені у Державних гігієнічних правилах і нормах «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах».
Слід відзначити, що вживання овочів, що надходять сьогодні на ринок, є безпечними за вмістом нітратів.
Поза цим, лабораторний центр застерігає жителів області від придбання садо-овочевої продукції на стихійних ринках, де відсутній лабораторний контроль.