Катеринопіль відзначив День селища

Катеринопіль відзначив День селища

Чомусь в останні місяці в людей усе менше й менше приводів для радості, щирого й приємного спілкування. Ріст тарифів на житлово-комунальні-послуги, підвищення вартості електроенергії, гібридна війна на сході нашої держави, низькі пенсії та зарплати — ці теми займають у приватних розмовах переважну більшість часу.
Та у цю непросту пору справжнім промінчиком для жителів нашого районного центру стало відзначення Дня селища. На центральній площі Катеринополя минулої суботи зібралися, як то кажуть, і старі, і малі, щоб всією катеринопільської громадою відсвяткувати чергову річницю з дня першої письмової згадки про містечко Калниболото.
Для наймолодших катеринопільчан уже з післяобідньої пори розпочали працювати різноманітні атракціони. А коли сонце почало свій шлях на захід, розпочалися урочистості. Селищний голова Іван Гегедош, звертаючись до односельців, відзначив, що у Катеринополі проживають роботящі, доброзичливі люди. Він привітав катеринопільчан з Днем селища, побажав їм наснаги у праці, сімейного затишку і злагоди і, головне, мирного неба.
Гордістю Катеринополя є сьогодні люди, на долю яких випав нелегкий тягар неоголошеної війни на Сході України. Український народ бореться за свою незалежність. У бойових діях по захисту рідної землі беруть участь і жителі селища.

Катеринопіль відзначив День селища

На превеликий жаль, не всі ті катеринопільчани, кого ми проводжали, залишилися живими. Війна забрала від нас Бобурова Руслана, Юрпольського Ігоря, Подобія Віктора.
З гідністю виконавши свій військовий обов’язок повернулися до своїх рідних домівок Борис Жоломко, Олег Кузьменко, Олексій Фартух, Ростислав Безпалько, Василь Драчун, Дмитро Мірауца, Віталій Калюжний, Сергій Стоколяс, Олександр Толмачів, микола Найденко, Микола Русалівський Анатолій Лядецький, Вадим Андрущенко,Ярослав Поліщук, Вадим Б ондаренко, Андрій мельничук, Вячеслав Гангу, Борис Ігнатов, Олег Бадрак, Олександр Білоокий, Сергій Білоокий, Ярослав Химич,Олександр Безусий, Олександр Магар. Один за одним піднімаються на сцену ці чоловіки, котрим довелося, як і їхнім дідам, взяти в руки зброю, щоб відстояти незалежність своєї суверенної держави. Захисникам української землі, рідним загиблих селищний голова вручив пам’ятні подарунки. До погруддя Тарасу Шевченку, Обеліска Слави та пам’ятника воїнам-«афганцям» тепрешні захисники України поклали квіти.
А свято тим часом продовжилося вшануванням ювілярів, які 20 серпня відзначали свої 55-річні ювілеї. Це Олександр Штанько та Галина Димчук.

Катеринопіль відзначив День селища

– Хай доля ласкава буде у вас, дарує щасливі літа, здоров’я міцного, чистого неба і просто людського тепла, — лунають слова ведучої свята на їхню адресу.
Щирими оплесками присутні на Дні селища вітали сім’ю Загороднюків — Володимира Арсентійовича та Галини Данилівни, які цьогоріч відзначають діамантове весілля —60 років спільного сімейного життя. Півстоліття йдуть поруч життєвою стежиною Олександр Петрович та Віра Юріївна Лушпи, Анатолій Іванович та Юлія Семенівна Калиновські, Станіслав Іванович та Раїса Петрівна Голуби, Іван Зіновійович та Марія Семенівна Піддячі. Подружжя Павла та Наталії Рябових є ровесником нашої незалежної суверенної держави — у 2016-му вони відзначають своє срібне весілля.

Катеринопіль відзначив День селища

А наймолодшою сім’єю у Катеринополі стало подружжя Василя Курінного та Ірини Латанської , які 20 серпня стали на весільний рушник, поєднавши воєдино свої долі. Вони також не залишилися від подарунка.
22 лютого 1919 року народилася Євдокія Матвіївна Цимбаленко. Вона є найстарішою жителькою Катеринополя. На її долю випало чимало життєвих випробувань. І, хоч жінка у такому поважному віці не змогла прибути на свято, односельчани підтримали привітання на її адресу. Привітали і подружжя Орєхових, у якого 6 серпня народився наймолодший житель Катеринополя.

Катеринопіль відзначив День селища

На День селища у Катеринопіль завітали гості з інших населених пунктів. Кайтанівський сільський голова Тетяна Шевченко щиро подякувала організаторам за запрошення, привітала всіх жителів Катеринополя зі святом. Від кайтанівчан селищному голові Катеринополя І.Гегедошу було вручено запашний український коровай, а фольклорний ансамбль «Любисток» Кайтанівського СБК подарував катеринопільчанам низку українських народних пісень.
Свої привітання жителям районного центру висловила голова Мокрокалигірської територіальної громади Вікторія Пипа. Тепло сприйняли присутні виступ дуету Тетяни та Сергія Говрасів.

Катеринопіль відзначив День селища

Та найяскравішим цього серпневого теплого вечора був виступ гостей свята — вокального дуету «А ми удвох» братів-близнюків Андрія та Василя Томіленків з Корсунь-Шевченківського. У їхньому виконанні пролунали і «Червона рута», і «А ми удвох» й інші не менш знамениті пісні. Їм підспівували чоловіки й жінки, люди старшого віку й молодь, а дехто навіть підтанцьовував.
Катеринопільчани тінейджерського віку й трішки старші «відривалися» під пісні уродженця Катеринополя Григорія Вагапова, який є лідером київського гурту «Вперше чую», проте старається щороку приїжджати в рідне селище й дарувати землякам свою творчість.
А яке ж свято без традиційних катеринопільських вареників та пшоняної каші, зварених вмілими господинями. Приватні підприємці пропонували гостям свята і шашлики, і пиріжки, і біляші, і різноманітні напої — від безалкогольних до тих, від яких шумить у голові…
«Родзинкою» Дня селища стало проведення лотереї. Виграші були, як кажуть, на різні смаки: тут тобі і гусак, і баранчик, і мішок пшениці, і кава, і коньяк, і упаковка солі, і упаковка мінеральної води (може, комусь на ранок і знадобиться).
Головний приз лотереї телефон «Леново» виграв семирічний Олександр Чорногор. Що ж, мабуть, в цьому є певна символіка, що поталанило саме юному жителю селища, адже саме сьогоднішні діти це майбутнє Катеринополя.

Василь Ходзіцький

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x