Діти учасників АТО та переселенців мають пільги на здобуття освіти

Мій чоловік перебуває в зоні АТО. Чула, що наша донька-студентка у зв’язку з цим має якісь пільги. Чи правда це? І які саме?

Ольга Степанівна, Канівський р-н

– 5 липня 2015 року набрав чинності Закон України №425-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їх дітей, дітей, один з батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій або збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для отримання професійно-технічної та вищої освіти», – розповідає начальник управління правової роботи ГУ ДФС у Черкаській області Сергій Гришко. – Його лейтмотивом стало запровадження державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти. Її надаватимуть у вигляді оплати (повної або часткової) навчання за рахунок бюджетних коштів; пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти; соціальної стипендії; безоплатних забезпечення підручниками, доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах; безоплатного проживання в гуртожитку.

Також державну підтримку вправі отримувати такі категорії: діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення АТО, бойових дій чи збройних конфліктів або помер унаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення АТО, бойових дій чи збройних конфліктів, а також унаслідок захворювання, одержаного в період участі в указаній операції; діти, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер унаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час таких акцій; особи, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи.
Щодо сфери профтехосвіти, то тут ще й окремо передбачили для всіх названих категорій пільговиків право на особливий соціальний захист. Воно діє в часі аналогічно – до закінчення навчального закладу, але не довше, ніж до досягнення віку 23 років.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x