Обласна влада з представниками ОБСЄ обговорили майбутні вибори

Обласна влада з представниками ОБСЄ обговорили майбутні вибори

У цьогорічних виборчих перегонах, які на Черкащині проходитимуть згідно з новим законодавством, беруть участь сотні, навіть тисячі кандидатів. Однак часто політичні партії нехтують встановленими законом вимогами та вдаються до брудних технологій. Тож можливі порушення прав виборців на Черкащині на зустрічі 24 вересня обговорили спостерігачі місії ОБСЄ Ларс Йенсен та Тінде Грі із заступником голови облдержадміністрації Юрієм Сасом і директором Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сергієм Пасічником. “Нова Доба” про це дізналася в Черкаській ОДА.

На Черкащині трохи більше мільйона виборців, за результатами голосування яких будуть обрані 84 депутати обласної та 42 уповноважених до черкаської міської ради. Крім того, 25 жовтня обиратимуть депутатів 20 райдержадміністрацій, а також 6 міських і численних селищних та сільських рад. За словами заступника голови облдержадміністрації Юрія Саса, на прийдешніх виборах не уникнути брудних технологій, що зумовлено новизною виборчого закону, який ще ніколи не застосовувався на теренах України. Щоправда, ще ніяких резонансних подій, окрім взаємних обвинувачень партійних лідерів, в області не відбулося.

Ларс Йенсен зауважив, що на Черкащину уже прибули спостерігачі з Європи, аби прослідкувати за ходом виборчих перегонів. Ближче до 25 жовтня на кожній виборчій дільниці будуть присутні спостерігачі від ОБСЄ. Вони слідкуватимуть і за проведенням другого туру виборів міського голови Черкас, який скоріш за все відбудеться в обласному центрі.

Заступник голови облдержадміністрації назвав декілька основних зон ризику в підготовці до майбутніх виборів в області. Перша й основна з них – це велика текучість кадрів членів Центральної виборчої комісії, яких кожного року необхідно заново ознайомлювати з особливостями виборчого законодавства.

− Починаючи з цього тижня для членів ЦВК тренери від громадських організацій за спеціальною програмою роз’яснюють усі нюанси нового виборчого законодавства, аби не допустити його порушень. Однак, висунуті політичними партіями члени у виборчі комісії інколи не мають жодного уявлення про нові законодавчі вимоги. Особливо актуальна ця проблема для партійних структур на рівні селища чи села, − нарікає заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас. – Крім того, чимало виборців інколи не розуміють нового закону про вибори.

Виборчий процес ускладнюється ще й тим, що в області активно впроваджується реформа з децентралізації. На Черкащині у трьох об’єднаних територіальних громадах цієї осені обиратимуть місцевих депутатів. За прогнозами директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сергія Пасічника, вибори до органів влади майбутніх територіальних громад Черкащини будуть проходити впродовж майже двох років, поки процес децентралізації повністю не завершиться.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x