Застосування РРО підприємцями – платниками єдиного податку

Обсяг доходу підприємця – платника єдиного податку другої групи сягнув у серпні 2015 року 1,5 млн. гривень. У вересні-грудні 2015 року та у 2016 році він не працював за готівку. Питання: чи має право такий ФОП не застосовувати при розрахунках за готівку реєстратор розрахункових операцій, починаючи з 1 січня 2017 року до перевищення 1 млн. гривень, чи все-таки йому доведеться використовувати РРО або продовжувати безготівкові операції?

Відповідно до п.296.10. ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку:
– першої групи;
– другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов\’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Тому якщо обсяг доходу ФОП – платника єдиного податку другої групи від здійснення підприємницької діяльності у серпні 2015 року перевищив 1000000 гривень, то такий підприємець повинен був застосовувати реєстратор розрахункових операцій з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, тобто з 1 жовтня 2015 року та застосовувати РРО у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Отже, застосування реєстратора розрахункових операцій для вказаного платника єдиного податку є обов\’язковим при проведенні розрахунків за готівку також у 2017 році та у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.
Нагадуємо, що у 2017 році зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій підприємці – платники єдиного податку 1-3 груп, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.
Відповідні зміни до пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України були внесені Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році».
Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x