У Черкасах презентували збірку успішних ініціатив польських та українських громад

У Черкасах презентували збірку успішних ініціатив польських та українських громад

У прес-центрі «Нової Доби» презентували видання «Співпраця заради локальних змін: успішні практики з Польщі і України». Збірка містить описи вдалих ініціатив з Польщі та України, як за допомогою об’днаних зусиль влади, громади та бізнесу, можна досягати реальних результатів. Презентувала збірку координатор проекту «Сильні локальні громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування». Також до спілкування приєдналися учасники проекту з різних населених пунктів області, в яких були реалізовані ініціативи, що увійшли до збірки. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

У Черкасах презентували збірку успішних ініціатив польських та українських громад

– Проект «Сильні локальні громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування», в якому я виступаю як координатор від Черкаської області, – розповідає Любов Ропало, – крім нашої області поширений був ще на 8 областей Це зокрема Львівська, Чернівецька, Вінницька, Чернігівська, Сумська, Одеська, Херсонська та Миколаївська. Цей проект полягає в співпраці і партнерстві українських громадських організацій із польськими, такими як Фонд «Освіта для демократії». На деяких етепах партнерами виступали Фонд менеджерських ініціатив. Стосовно українських, то це Товариство Лева, ГО «Наше Поділля», всеукраїнська мережа «Громадські ініціативи України», в які входить понад 13 громадських організацій, які займалися реалізацією різних компонентів цього проекту.

Особливість проекту полягала в тому, щоб підключити до нього людей із невеличких міст. Для того, щоб поділитися знаннями по співпраці з громадою, формування навичок написання проектів місцевих ініціатив. За 2 роки в проекті було задіяно в середньому 40 тисяч населення. Проведено тренінги, в яких взяли участь більше 180 осіб. Після тренінгів команди отримали завдання здійснити локальний аналіз на своїй місцевості – дослідити ресурсну і людську базу. Дослідження передбачало як спілкування з громадою, так і аналіз цінностей, щоб в кінечному результаті вийти до того, що громаді найбільш потрібно, щоб потім створити проект, виграти конкурс і отримати фінансовий супровід на реалізацію проекту.

Навесні минулого року по областях було проведено серію круглих столів для аналізу сильних і слабких сторін громад району і розширення кола людей, задіяних у проекті. Після цього конкурсна комісія з української та польської сторін відібрала учасників на 2 навчальні візити в Польщу, щоб показати, як там розвиваються громади.

У Черкасах презентували збірку успішних ініціатив польських та українських громад

– Враження від поїздки в Польщу неперевершені, – розповідає учасник із с. Черепин Корсунь-Шевченківського р-ну Наталія Кузка. – Ми подивилися, як люди можуть жити. В нас громада маленька, люди не мають роботи, немає де провести дозвілля. Коли ми приїхали додому, то вирішили, що щось треба змінювати. На даний час у нас 2 громадські організації та 2 сільськогосподарські кооперативи. Ми втілили в життя мрію наших дітей – побудували дитячий майданчик. Важко передати словами емоції дітей, які вперше прийшли на цей майданчик. Нині намагаємося задіяти якомога більше людей на селі, до громадської роботи. Збирали толоку, стараємося згуртувати сільську громаду. Крім того, ділимося досвідом і з іншими громадами. Вже більше 3 сільських рад взяли в нас статути ГО і всі установчі документи, і інші сільські ради почали працювати над створенням громадських організацій.

Влітку всі учасники проекту взяли участь у конкурсі. Було відібрано 18 проектів і протягом літа – осені вони реалізовувалися. На Черкащині вони реалізовувалися у с. Черепин, Корсунь-Шевченківського р-ну, де було встановлено сучасний дитячий майданчик. Другий проект був реалізований у с. Моринці Звенигородського району, де на центральних вулицях встановили камери відеоспостереження.

У Черкасах презентували збірку успішних ініціатив польських та українських громад

– Ми робили локальний аналіз, провели опитування жителів села, з приводу того, які потреби в них на сільській місцевості, – говорить представник благодійної організації Благодійний фонд «Урожай – громаді» Анна Бібік. – В селі був високий рівень крадіжок, і люди хвилювалися, що таке продовжуватиметься і надалі. Було вирішено організувати безпеку за допомогою двох камер відеоспостереження. Це було нелегко, в результаті в нас з’явилися додаткові витрати, яких ми не передбачували в рамках цього проекту. Приїжджали на територію, оцінювали її. Були включені в наш проект як і місцева влада, так і приватне підприємство. Вони нам допомогли реалізувати проект. Нині проект реалізовано, і ми цим пишаємося. Всі задоволені.

– Найбільше, що мені сподобалось це співпраця громадськості, представників влади і органів місцевого самоврядування, – відзначила представник Чигиринської районної благодійної організації «Фонд розвитку Чигиринщини» Діна Глазунова. – В процесі тренінгів, коли ми спільно працювали над завданнями, нам довелося шукати спільні інтереси, ми здружилися між собою і зрозуміли, що лише тоді, коли будемо співпрацювати, зможемо чогось добитися.

У Черкасах презентували збірку успішних ініціатив польських та українських громад

Збірка, яку презентували сьогодні, стала своєрідним підсумком і звітом, проробленої роботи. В неї увійшли по 13 реалізованих ініціатив із Польщі та України.

– Ця збірка містить описи вже реалізованих успішних ініціатив, з Польщі та України, які показують як крок за кроком, цеглинка за цеглинкою, стають можливі великі перетворення в громадах, – відзначає Любов Ропало. – Описані в цій збірці ініціативи досить різноманітні. Тут знайдете і приклади міжсекторальної співпраці, приклади вдалого залучення та активізації громади, приклади здійснення видимих змін у громадському просторі різних місцевостей: благоустрій вулиць, зупинок громадського транспорту, вуличне освітлення; облаштування інформаційного простору для людей старшого віку, бібліотек, дитячих майданчиків, запуск інформаційного центру для туристів; сортування та утилізація сміття, опалого листя тощо. Ми запрошуємо до ознайомлення зі збіркою усіх, хто робить зміни на місцевому рівні реальністю, хто вже досягнув певних успіхів в цьому напрямку та тих, хто тільки починає впроваджувати зміни – хочемо, щоб це видання було таким собі «віртуальним навчальним візитом» по цікавому досвіді Польщі і України.

Збірку вдалих ідей, які можна використовувати для реалізації й іншим громадам можна переглянути за адресою

У Черкасах презентували збірку успішних ініціатив польських та українських громад

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x