Черкаські лісівники автоматизували туманне зрошення

Черкаські лісівники автоматизували туманне зрошення

Автоматизована система туманного зрошення працює в теплиці Свидівського лісництва. Лісівники власноруч змонтували систему поливу і адаптували автоматизовані технології для потреб лісового господарства. Через високу ціну від готової системи відмовилися. Вирішили зробити туманне зрошення власноруч, ще й удосконалити. Про це «Новій Добі» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

«Закупивши всі необхідні складові, як от шланги, форсунки, системи автоматизації, наші працівники самі змонтували зрошувальну систему. Шляхом проб і помилок поступово її вдосконалювали», – розповів головний лісничий ДП «Черкаське лісове господарство» В’ячеслав Шако. Щоб посадковий матеріал добре розвивався, йому необхідне постійне зволоження. Для цього хтось має щоразу вмикати і вимикати полив, щоб не залити теплицю. Лісівники знайшли оригінальне рішення – поставили автоматизовані технології на службу лісу. Спеціально запрограмоване обладнання кожної години вмикає систему туманного зрошування на 15 хвилин, а вночі не поливає – тоді вологи і так достатньо.

Навіть докачує воду в спеціальний резервуар автоматика. Як тільки датчики засвідчують, що рівень води нижче належного, автоматично вмикається насос. Вода встигає прогрітися до наступного поливу і надходить у теплицю уже теплою.

«Подібної технології немає в жодному лісгоспі, – підкреслює директор ДП «Черкаське лісове господарство» Андрій Пустовіт. – Тут не потрібно жодного оператора чи людського втручання. Система за виставленими параметрами автоматично здійснює полив тоді, коли потрібно». Зараз лісівники вирішують проблему забивання форсунок дрібними часточками, що містяться у воді. Вони вже встановили фільтр попереднього очищення. І надалі шукають недорогі способи усунення цієї проблеми.

У теплиці Свидівського лісництва на площі 200 кв. м вирощують декоративні рослини – різні види туй, самшиту, ялівцю, спірею, гібіскус, навіть троянди. Вони мають чималий попит серед населення, тим паче, що ціни тут нижчі від ринкових. Лісівники активно розширюють асортимент, експериментують із вирощуванням нових форм декоративних вічнозелених рослин. Система туманного зрошення забезпечить кращу приживлюваність живців та високу якість посадкового матеріалу.

Така система запрацювала цього літа і в теплиці Руськ ополянського лісництва. А наступної весни з’явиться також у Білозірському лісництві.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x