Олександр Гречка: «Завдяки наполегливій праці можна досягти значних висот»

Олександр Гречка: «Завдяки наполегливій праці можна досягти значних висот»

Від вродженої вади до майстра своєї справи. Спортивний шлях майстра спорту із академічного веслування Олександра Гречки потребував значних зусиль. Юнак із самого дитинства займався різними видами спорту, пережив дві операції, що суперечили фізичним заняттям, та це не завадило йому взяти участь у 4-ох чемпіонатах світу, двічі потрапивши у фінал, та отримати високе звання. Олександр нині – тренер із академічного веслування у Черкасах. Про своє життя, досягнення і мрії розповідає рубриці \”Здоровим бути модно\”.

Спорт – у крові. Виріс Олександр у сім\’ї лікарів, які, до всього, все життя займалися спортом. Тато – метанням диска, мама – бігом із бар\’єрами. Залучив до спорту Олександра також батько. Тоді чоловік оперував коліно учаснику Олімпійських ігор із академічного веслування Олександру Хімічу, зацікавився цим видом спорту і вирішив познайомити із чемпіоном свого сина – Олександра Гречку. Відтоді веслування стало не просто захопленням хлопця, а великою частиною його життя.

Олександр Гречка: «Завдяки наполегливій праці можна досягти значних висот»Академічне веслування – це перегони на човнах, в яких спортсмени сидять спиною вперед, а гребки веслами здійснюють за допомогою ніг, спини і рук. Такі перегони проводять на морі, ріках, озерах, природних чи штучних каналах. Це – один із найстаріших олімпійських видів спорту, до програми Олімпійських ігор його включили з 1900 року (а у жінок з 1976 року). Щороку із цього виду спорту проводять чемпіонат світу, кубок світу, кубок націй, чемпіонат світу серед студентів, чемпіонат світу серед юнаків.

– У мене виявили вроджену ваду в нирках, наявність якої не дозволяла мені займатися спортом. Мене двічі прооперували. Тоді лікарі на моїй кар\’єрі поставили хрест, – говорить спортсмен. – Проте, завдяки наполегливій праці можна досягти значних висот. І я посилено працював над своєю фізичною формою, тренувався і став, зрештою, собою – майстром спорту з академічного веслування, тренером із цього виду спорту.

Олександр зізнається: на руку йому зіграло велике прагнення до самореалізації. Адже після двох операцій і повного зневірення оточення потрібно було знаходити сили і рухатися вперед до мрії.

Олександр Гречка: «Завдяки наполегливій праці можна досягти значних висот»На сьогодні Олександр працює тренером з академічного веслунвання у ДСЮШ з веслування. Під опікою має багатьох учнів, їх мотивує особистим прикладом та пропагандою цього виду спорту в Інтернеті, а також тренер відвідує школи зі спеціальним тренажером і вживу показує принципи веслування.

– Завжди дітям приводжу у приклад такі відомі університети, як Оксфорд і Кембридж, які між собою офіційно змагаються в академічному веслуванні ще з 1829 року. – розповідає тренер.

Тренування веслярів полягає у декількох аспектах: фізична підготовка, підготовка на витривалість та швидкісно-силова.
– Підготовчий процес починається з основ – анаеробних вправ. Я треную дітей так, щоби згодом вони могли виконувати декілька складних вправ поспіль, не відпочиваючи по півгодини. Потім, при переході на більш складний рівень, учні проходять відповідне медичне обстеження. Тоді, з огляду на фізичний стан кожної дитини, я розподіляю навантаження, – каже Олександр про тренувальний процес. – Звісно, ці навантаження відрізняються від шкільної програми фізичної підготовки. Там, в основному, використовують ігрові методики, коли у своїх тренуваннях я надаю перевагу вправам на витривалість.

Часу для підтримки власної фізичною форми Олександр приділяє багато. Тренується спортсмен повністю із дітьми: бігає крос, виходить із ними \”на воду\”.
– Якщо мені не важко, значить і вони зможуть, – зауважує тренер. – Одне тренування займає від розминки до основних вправ близько 3-х годин. Веслування включає повне фізичне вдосконалення тіла. Коли ж погодні умови не дозволяють виходити на воду, то ми граємо у футбол, або виконуємо інші вправи зі своєю вагою. На жаль, умов забезпечення обладнання, аби повноцінно проводити тренування \”без води\” у школі недостатньо.

Олександр Гречка: «Завдяки наполегливій праці можна досягти значних висот»Використовують у підготовці веслярів, здебільшого вправи з власною вагою тіла: випригування з просуванням, віджимання, підтягування, прискорення (човниковий біг). За словами Олександра Гречки, вправи потрібно постійно змінювати, аби тіло не звикало до навантажень і дітям було цікаво приходити на заняття.
– Вправи не потрібно любити, потрібно знати про їх максимальний результат, – відповідає на питання про улюблені вправи спортсмен. – Найбільше використовую у підготовці крос – він дає поступове навантаження на пульсових режимах на серцево-судинну систему та на всі внутрішні органи. Так організм навіть очищується від усього зайвого.

Водночас, готуючи маленьких веслувальників, Олександр Гречка розповідає їм про основи здорового способу життя, правильного харчування та важливість фізичних навантажень у житті. Дотримується тренер усіх цих принципів і сам.

Окрім усього, Олександр Гречка розгорнув у Черкасах потужну інформаційну кампанію щодо популяризації академічного веслування у місті. Каже: основна задача дитячо-юнацької школи з веслування – це оздоровлення дітей, тому всі мають право знати і робити свідомий вибір щодо свого здоров\’я.
– Спортсменів немає хворих. Усі, хто допустили певні порушення зі своїм здоров\’я, то це від повного нерозуміння того, що вони роблять. Учні, які справді зацікавилися спортом, дають зворотній зв\’язок і навіть пробують себе на спеціальному тренажері, – каже Олександр.

Для читачів \”Здоровим бути модно\” Олександр Гречка склав свій топ-3 порад щодо спорту й здорового способу життя:
1. Займатися лише тим видом спорту, який справді цікавить.
2. Дізнатися про цей вид спорту усі важливі моменти – від травмонебезпечності до фізіологічних основ.
3. Працювати на максимальний результат. Потрібно розуміти, що ви вкладаєте у заняття спортом, то ви і отримуєте.

У майбутніх планах спортсмена – навчити якогомога більше дітей такому незвичайному виду спорту, як академічне веслування, аби ті могли брати участь у різних чемпіонатах та змаганнях, щоб гідно представити свою країну. Сам же Олександр готується до чемпіонату України серед ветеранів. Торік спортсмен виборов там \”бронзу\”. А велика мрія Олександра – стати олімпійським чемпіоном.

Спілкувалася Анна Крутіхіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x