Черкаському онкоцентру – 70: відділ урології, нефрології та трансплантації нирки

Черкаському онкоцентру – 70: відділ урології, нефрології та трансплантації нирки

Один із провідних медичних закладів регіону — Черкаський обласний клінічний онкологічний центр — святкує 70-річчя! За цією датою — тисяча врятованих життів, тисячі людей, які повернули собі надію на щасливе та повноцінне життя без раку. Це заслуга висококваліфікованих фахівців, які самовіддано борються з хворобою за допомогою найсучасніших методів лікування, та новітнього обладнання, що відповідає кращим світовим стандартам.

Сьогодні онкоцентр — це не просто лікувальний заклад. Це потужний осередок науки та інновацій, де постійно впроваджуються нові методи діагностики та лікування. Із нагоди ювілею публікуємо цикл матеріалів про кожен структурний підрозділ онкоцентру.

Першим онкоурологом Черкаської області вважається Грінблат Б. Н., який із 1992 року на базі поліклінічного відділення проводив амбулаторний прийом хворих.

Відділення онкоурології ЧООД відкрито 01.07.1993 р. (у відповідності наказу МОЗ України №208 від 30.01.1992 р. та наказу УОЗ Черкаської ОДА №94 від 26.06.1993 р.). Тоді заклад був розрахований усього на 30 ліжок. За штатним розкладом передбачено 2 лікарські ставки, 17 ставок для середнього й молодшого медперсоналу. Крім того, створена одна ставка лікаря та одна ставка медичної сестри у консультативній поліклініці ЧООД (кабінет).

У 2006 р. на базі відділення створили Обласний центр онкологічної урології, у якому працювали три лікарі вищої категорії: Карлов В. Г., Гнатишин В. Г., Глущенко О. В.

Із 2008 року в Обласному центрі онкологічної урології (ОЦОУ) широко використовується в рутинній практиці методика трансуретральних операцій (ТУР). Впроваджується також такі методи лікування як імунотерапія та внутрішньоміхурова хіміотерапія. Пріоритетним напрямком розвитку ОЦОУ стає ендоурологія, а також розширення можливостей для використання органозберігаючих втручань (резекція нирки). Розпочинається розробка і впровадження в клінічну практику нових перспективних методик і високоефективних технологій в хірургічному та комбінованому лікуванні хворих із пухлинами сечостатевої системи.

Із березня 2015 р. розпочато активне виконання лапароскопічних втручань. Завдяки досвіду лікарів вдається скоротити перебування хворих на ліжку після операцій. У центрі проводяться як гетеротопічні, так і ортотопічні неоцистопластики та простатзберігаючі цистектомії.

Із 2016 року виконуються резекції нирок та радикальні простатектомії, а з 2017 року такий тип операцій проводиться і лапароскопічно.

Із 2018 року завідувачем центру онкоурології стає Роман Морару-Бурлеску.

Із 2020 року в ОЦПР та МОУ впроваджується процедура нирковозамісної терапії методом гемодіалізу.

31 жовтня 2020 року проведена перша трансплантація нирки від живого родинного донора в Черкаській області. Усього проведено 12 алотрансплантація нирки від живого донора і 17 – від донора-трупа.

Із кінця 2020 року в урологічному центрі на озброєнні з’являється унікальна стійка – Karl Storz NIR/ICG, що дає технічну можливість «побачити невидиме», Lap-радикальні простатектомії з ICG наведенням та Lap-парціальні нефректомії з селективною ішемією.

Із 2021 року в роботу впроваджується малоінвазивний метод оперативного лікування гіперплазії простати великих розмірів – лапароскопічна екстраперітонеальна позадулонна  простатектомія.

Також розвиток не залишив і малу урологію – уперше в Черкаській області проведено мікрохірургічну субінгвінальну варікоцелектомію (Мармара).

Із 2023 року впроваджується лікування сечокам’яної хвороби в онкологічних хворих – PCNL, mini – PCNL, RIRS, КУЛТ, цистолітотрипсія. Та починають проводити реконструктивні операції уретри за допомогою слизової оболонки щоки (BMG).

Старша медична сестра відділу урології, нефрології та трансплантації нирки Юлія Рибак прийшла працювати сюди відразу після медичного училища, тому каже, що онкоцентр – усе її життя. «Мені подобається в цій роботі все: керувати, допомагати, навчатися, вдосконалюватися. Колегам хочу побажати натхнення в роботі, нових досягнень, злетів».

Лікарі відділення:

Володимир Карлов. Із 1977 року по 1983 рік навчався в Одеському медичному інституті за спеціальністю «Лікувальна справа»;
Із 1983 року по 1992 рік проходив інтернатуру по урології на базі Черкаської міської лікарні № 3, потім працював в поліклініці ЧШК. Навчався в клінічній ординатурі за спеціальністю «Урологія» на базі Кримського медичного інституту, після закінчення якого продовжив працювати лікарем-урологом медико-санітарної частини заводу «Фотоприлад».

Із липня 1993 року по 2018 рік працював завідувачем, лікарем-урологом обласного центру онкологічної урології комунального закладу «Черкаський обласний онкологічний диспансер» Черкаської обласної ради, головним спеціалістом управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації.

Володимир Гнатишин. Лікар-уролог вищої категорії. Закінчив Вінницький медичний інститут ім. М.І.Пирогова. Проходив інтернатуру на базі Черкаської обласної дитячої лікарні за спеціальністю «Дитячий хірург». Із 1993 року працює лікарем-урологом онкоурологічного центру. Член Європейської асоціації урологів та онкоурологів України.

«Це – все моє життя. Найбільше подобається в роботі кінцевий результат, коли хвора людина йде своїми ногами до родичів, дітей, батьків. Бажаю колегам здоров’я, миру, творчого натхнення».

Олександр Глущенко. Лікар-уролог вищої категорії. Закінчив Вінницький медичний інститут ім. М. І. Пирогова. Із 1992 по 1994 проходив інтернатуру на базі НАН післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика та ЧОЛ за спеціальністю «Урологія». Із 1994 року працює лікарем-урологом центру онкоурології. Член Європейської асоціації урологів та онкоурологів України.

Іван Городиський. Закінчив Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова. Проходив інтернатуру на базі ВНМУ ім. М. І. Пирогова, ЧООД та ЧОЛ за спеціальністю «Урологія». Член Європейської асоціації урологів та онкоурологів України.

Роман Морару-Бурлеску. У 2009 році закінчив Луганський державний медичний університет. Із 2018 року завідувач відділу урології, нефрології та трансплантації нирки; Член Європейської асоціації урологів та онкоурологів України. Аспірант кафедри хірургії №1 з курсом урології ВНМУ ім. М. І. Пирогова, за темою: «Оцінка результатів одномоментної відкритої та лапароскопічної екстраперітонеальної залобкових простатектомій у хворих на доброякісну гіперплазію простати».

В онкоцентрі працює ще з 2015 року. «Я люблю свою роботу за те, що ми кожен день можемо проводити у творчості. Тому що медицина – це творчий підхід. Хоча ми й працюємо в межах клінічних настанов та протоколів, але майже щодня кожна операція відрізняється від іншої. Ми можемо допомагати людям, давати реальні класні результати. Коли ти бачиш пацієнта, який заходить сюди майже в траурі, а потім зустрічаєшся з ним через 5–7 років і він щиро дивиться тобі в очі та дякує за своє здоров’я і нормальне життя – це і є той мотиваційний фактор, який змушує щодня боротися з онкологічними хворобами все сильніше».

Онкоцентру лікар-уролог бажає одного – не зупинятися, адже 70 – це тільки початок.

«Останні 10 років ми дуже сильно крокуємо вперед і вже реально можемо відповідати світовим стандартам, конкурувати з іншими клініками. Тому онкоцентру – розвиватися, а ми як лікарі будемо в цьому допомагати».

Читайте також: Черкаському онкоцентру – 70: диспансерно-поліклінічне відділення (ВІДЕО)

Більше новин — у нашому телеграм-каналі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x