Які податкові пільги мають учасники АТО

Для забезпечення соціального захисту та допомоги учасникам бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, законодавством передбачається ряд пільг, в тому числі щодо сплати податків і зборів. Державна податкова інспекція у м. Черкасах нижче наводить перелік таких пільг.

Зокрема, з метою заохочення громадян до підтримки захисників Вітчизни, Податковим кодексом України (далі – ПКУ) встановлено, що не оподатковуються доходи учасника бойових дій під час АТО, отримані як благодійна допомога. Проте, така допомога має бути надана благодійниками, що здійснили її відповідно до вимог Закону України \”Про благодійну діяльність та благодійні організації\”. Також передбачається пільга і для самих благодійників – не будуть оподатковуватись доходи, отримані ними для надання благодійної допомоги учасникам АТО (ст.165 ПКУ).

Поряд із цим не оподатковуються доходи у вигляді благодійної допомоги, що була надана міжнародними благодійними організаціями особам, які мешкають на території проведення АТО чи вимушено її покинули.

Пенсії осіб, які стали інвалідами під час АТО, а також пенсії, що надаються членам сімей загиблих через АТО, також не підлягають оподаткуванню (ст. 164 ПКУ).

Доходи військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, отримані у вигляді грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) з 09.09.2015 на період їх безпосередньої участі в антитерористичній операції, звільняються від оподаткування військовим збором. Порядок підтвердження статусу зазначених осіб з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором має бути визначений Кабінетом Міністрів України (лист ДФСУ від 09.09.2015 р. №21383/5/99-99-17-02-01-16).

Утім, як зазначає ДФСУ у своєму листі від 04.09.2015 р. № 8397/В/99-99-17-03-03-15, учасники АТО не є окремою пільговою категорією платників, що мають право на збільшений розмір податкової соціальної пільги. Тому таким воїнам пільга належить у звичайному розмірі та в загальному порядку, якщо є підстави та дотримано всіх умов для її застосування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x