Яким повітрям дихають черкащани (РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ)

Стан атмосферного повітря міста постійно аналізується лабораторією Черкаського обласного центру з гідрометеорології. Проби відбираються на стаціонарних постах, що розташовані в мікрорайонах Дніпровському і Південно-західному та центрі міста.

У середньому за місяць аналізують більше 1500 проб повітря, рохповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань. Визначається вміст 17 хімічних сполук.
Як відомо, самоочищення повітря відбувається за достатньої кількості опадів, 5 мл і більше. Виніс забрудників за межі міста та їх розсіювання залежить від швидкості і напрямку вітру (у Черкасах переважає слабо вітряна погода). Окрім цього, у літній період, коли стоїть спека, природні фотохімічні процеси призводять до вторинного забруднення атмосфери діоксидом азоту та формальдегідом. А отже, зазначає Віталій Постригань, природні погодні умови літа найсприятливіші для зростання забруднення атмосфери у Черкасах.
Для оцінки якості повітря лабораторія центру використовує індекс забруднення атмосфери (ІЗА) та гранично – допустимі концентрації (ГДК), з якими порівнюються фактично визначені концентрації.
За результатами спостережень у 2019 році, рівень забруднення атмосфери у місті був підвищеним з січня по квітень, а з травня став високим. Саме зростання концентрацій формальдегіду у Дніпровському мікрорайоні, пилових домішок та аміаку на всіх постах спостережень, діоксиду азоту у Південно – західному мікрорайоні – і сприяли зростанню рівня забруднення в цілому по місту.
За даними спостережень у липні найбільш забрудненим мікрорайоном залишається Дніпровський мікрорайон. Середньомісячні за липень концентрації формальдегіду перевищують ГДК у 3 рази; аміак – у 1,5 рази; пилові домішки – у 1,3 рази; діоксид азоту – у 1,25 рази.

Тому начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань рекомендує, у літній період не використовувати тротуари вулиць для прогулянок, так як автотранспорт є основним постачальником формальдегіду та діоксиду азоту у повітря, особливо на зупинках транспорту. Та проводити вихідні дні за межами міста поблизу лісових масивів. Такий відпочинок зарядить вас енергією на весь робочий тиждень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x