Підсумки 2015 року: найважливіші події регіону

Підсумки 2015 року: найважливіші події регіону

Рік, що минає, багатий на події не лише в Україні, а й на Черкащині зокрема. З початку 2015-го всіх сколихнув стрибок долара, буквально за лічені дні черкащани стали біднішими втричі. Та незважаючи на це, 2015-ий був багатий і на хороші новини – у травні Черкаси приймали Чемпіонат світу з судномодельного спорту; ФІМЛІ став лідером зі ЗНО серед черкаських шкіл; в області зібрали майже 3 мільйони тонн збіжжя. Цей список можна продовжувати довго, тому «Нова Доба» вирішила згадати з читачами про найважливіші події року.

Зміна міського голови
Цього року міського голову Черкас вибирали у два тури. За крісло мера змагалися Сергій Одарич та Анатолій Бондаренко, які набрали найбільше голосів у перший день виборів. Під час другого туру, 15 листопада, перемогу здобув Анатолій Бондаренко, він набрав 48, 82%. За Сергія Одарича свої голоси віддали
45, 53% черкащан.

Попри пожежу, Черкаси не лишилися без театру
Пожежа в Черкаському академічному обласному театрі ім. Т. Г. Шевченка, що сталася 1 липня, схвилювала всю Україну. Гасили тоді пожежу майже дві години. Як підсумок: вигоріла глядацька зала й зруйнований дах, реквізит не постраждав. Як розповів директор театру Володимир Осипов, зараз артисти працюють «у приймах» – на базах Черкаської обласної філармонії та Міського будинку культури ім. І. Кулика. «Ритм роботи нам незвичний, доводиться підлаштовуватися під їхній розпорядок роботи, – розповідає Володимир Олексійович. Зате місто не лишилося без театру. Ми працюємо в тому ж темпі, навіть підготували до новорічних свят нову виставу для дітей «Усі миші люблять сир», яку демонструємо зараз у філармонії. Ця добра вистава дарує хороший настрій і акторам, і глядачам». Гроші на відновлення театру вже виділив Кабінет Міністрів із бюджетного резерву на випадок надзвичайних ситуацій. Зараз почали створювати перекриття, що захистить будівлю від зимової негоди. За оцінкою Володимира Осипова, щоби повністю відновити театр, знадобиться не менше двох років, адже ремонту будівля потребувала ще до пожежі.

Черкащан стало менше на 7 тисяч осіб
За повідомленням ГУ статистики в Черкаській області, упродовж січня–жовтня 2015 р. чисельність наявного населення Черкаської області зменшилася на 7 094 особи, або на 6,8 осіб на 1000 населення. За 2014 рік жителів області стало менше на 6 444 особи – скорочення кількості населення набуває все більших темпів. Усе це відбувається головним чином за рахунок високого рівня смертності й низької народжуваності серед черкащан. Так, за період січень–жовтень 2015 року в області народилися 9 682 особи, кількість померлих – 16 682. Цифри свідчать: щороку жителів Черкащини стає дедалі менше.

Мистецькі ювілеї
2015-ий ознаменувався двома визначними мистецькими ювілеями: Черкаська обласна філармонія відзначила 60-річчя, а Черкаський академічний театр ляльок – піввіковий ювілей. Про те, яким був цей рік для них, розповіли керівники мистецьких закладів.
Директор Черкаського театру ляльок Любов Величко: «Рік, що минає, запам’ятався нам Міжнародним фестивалем у Вінниці, обмінними гастролями з артистами з Кіровограда, а також, звісно, підготовкою та проведенням ІІІ фестивалю театрів ляльок України «Мереживо казкове». За рік ми провели понад 500 вистав для більше 40 тисяч дітей».
Директор Черкаської обласної ­філармонії Юрій Федоряка: «Цей рік ознаменувався створенням нових класичних програм симфонічного оркестру, однією з них став мюзикл «Наталка-Полтавка», для якого ми запросили артистів із Києва. Також нашою новинкою стали дитячі музичні лекторії, вивчення будови й історії походження народних музичних інструментів, суботні музичні зустрічі для дітей та їхніх батьків. Однією з наших цьогорічних «фішок» став музичний проект для майбутніх батьків «В очікуванні дива».

У Черкаському зоопарку з’явилася пара рідкісних мавп

Нинішній рік виявився особливим і для двох представників рідкісного виду мавп. На початку літа тваринки змінили місце проживання і тепер оселилися у вольєрі головного зоопарку області. За словами директора Черкаського зоопарку Євгенія Вана, пара занесених до Міжнародної Червоної книги едипових тамаринів уже добре освоїлася на новому місці й почуває себе чудово. Загалом же в звіринці живе понад два десятки хвостатих символів наступного року, які належать до 10 видів мавп. Три пари у 2015 році стали щасливими татусями, збільшивши поголів’я приматів на Черкащині.

Новодобівці щиро вітають
усіх з Новим 2016 роком!
Миру всім нам,
радості й щастя!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x