Чому корисно посміхатися

Чому корисно посміхатися

З усіх живих істот на планеті посміхатися вміє тільки людина. Щоправда, дехто з нас просто не використовує цей щедрий дар. І дарма: лікарі й психологи радять завжди тримати своє почуття гумору «в робочому стані». Зрозуміло, сміх не замінює лікування, але служить важливим доповненням до нього. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Ще в XVII столітті лікар Студенген написав: «Прибуття паяца в місто значить для здоров’я більше, ніж десять навантажених ліками мулів». У наші дні лікарі вже точно знають, як діє сміх на людину. Фахівці навіть розробляють новий напрям у медицині – сміхотерапію.
Учені рекомендують замість 40 хвилин розслабляючого відпочинку хвилин п’ять від душі посміятися. У результаті викид «стресових гормонів» (кортизону й адреналіну) різко знижується, а виділення «гормонів щастя» (ендорфінів) зростає. Серцевий ритм стає рівнішим, тиск знижується. Розслабляється і мускулатура. «Біохімічна буря», яка відбувається в організмі під час сміху, знімає втому, очищує дихальні шляхи і покращує циркуляцію крові. Залози внутрішньої секреції виробляють речовини, що знімають головний біль. Крім того, сміх – прекрасна гімнастика для кишечнику.
Утім, відомі рідкісні випадки, коли під час сміху велике навантаження на серце діяло вбивчо. Особливо це актуально для чоловіків. Наприклад, у поліцейській дільниці Копенгагена було зазначено про смерть відомого лікаря Олі Бенсона, який помер від інфаркту під час перегляду комедії в кінотеатрі. У документах зазначено: «Помер від сміху».
Тим не менш, люди, охочі посміятися, завжди будуть здоровіші за тих, хто шукає привід для смутку. І ось чому:

Сміх покращує стан шкіри
Якщо ви часто смієтеся, можете забути про дорогі лікувально-косметичні процедури для поліпшення шкіри, тому що сміх тонізує м’язи обличчя і покращує циркуляцію крові, завдяки чому з’являється природний рум’янець.

Сміх підвищує імунітет
Сміх допомагає боротися з інфекціями. Після хвилини щирого сміху організм виділяє в дихальні шляхи велику кількість антитіл, які захищають від бактерій і вірусів. Сміх також збільшує вироблення лейкоцитів, які борються з різними захворюваннями.

Сміх оздоровлює серце
Завдяки сміху розширюються кровоносні судини і кров краще циркулює. 10 хвилин сміху можуть істотно понизити кров’яний тиск і зменшити ризик виникнення холестеринових бляшок.
Сміх допомагає навіть тим, хто пережив серцевий напад. Лікарі вважають, що гарний настрій знижує вірогідність другого нападу.

Сміх розвиває легені
Сміх – одна з найкращих вправ для людей, які страждають астмою і бронхітом. Під час сміху діяльність легенів активізується, і таким чином збільшується надходження кисню в кров, що дозволяє прочистити застій мокроти.
Деякі лікарі порівнюють дію сміху з фізіотерапією грудної клітки, що усуває мокротиння з дихальних шляхів, проте сміх діє на дихальні шляхи ще краще.

Сміх допомагає бути у формі
Сміх – це один із видів ­аеробних вправ, бо, сміючись, ми вдихаємо більше кисню, що стимулює роботу серця і циркуляцію крові. Під час сміху відбувається масаж усіх внутрішніх органів, що дозволяє їм працювати ефективніше.
Сміх також хороший для зміцнення м’язів живота, спини і ніг. Смійтеся і пам’ятайте, що 1 хвилина щирого сміху рівносильна 10-хвилинним заняттям на весловому тренажері або 15 хвилинам їзди на велосипеді.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x