Черкаські рибалки ризикують життям

Черкаські рибалки ризикують життям

Рятувальники застерігають рибалок бути уважними та обережними. На більшості водних об’єктів області встановився суцільний льодостав, але на ділянках із сильною течією лід слабкий та крихкий. Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі ДСНС в Черкаській області.

Особливо складна та загрозлива льодова ситуація на річках Супій район села Піщане, річка Рось в районі міста К-Шевченківський, річка Гнилий Тікич та річка Велика Вись.

Нагадаємо, що у найближчі дні Черкащина знаходитиметься під впливом периферії холодного антициклону. Цими днями буде спостерігатися аномально холодна, вітряна, без опадів погода. На дорогах збережеться ожеледиця.

Про небезпеку вкритих кригою водойм яскраво свідчить і статистика. Щорічно в районі, вода забирає життя до десятка громадян. І, якщо влітку причин трагедій декілька, то взимку, домінуючою залишається нехтування правилами безпечного перебування на кризі.

Не зайвим буде ще раз нагадати основні правила перебування на вкритих кригою водоймах:

Пам’ятайте, що лід блакитного кольору – найміцніший, а білого або жовтуватого кольору – значно слабший.

Щоб не потрапити до складної ситуації та не наражатися на небезпеку, рятувальники нагадують, що товщина криги на яку можна виходити людині повинна складати щонайменше 7 см. масова ж пішохідна переправа передбачає товщину льоду понад 17см. водночас відстань між людьми у групі повинна бути не менше 5м.

Щоб виміряти товщину льоду, необхідно пробити лунки по різні сторони переправи (рекомендується відстань між ними 5метрів) і поміряти їх.
Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги!

При виборі місць риболовлі варто звернути увагу на такі деталі:
– небезпечні ділянки криги завжди біля стоку води, або поблизу кущів, очерету, під кучугурами;
– обминайте ділянки, які вкриті товстим шаром снігу (під снігом лід завжди тонший);
– не пробивайте поруч багато лунок;
– не збирайтеся великими групами на одному місці;
– не пробивайте лунки на переправах;
– не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега;
– завжди майте під рукою міцну мотузку довжиною 12-15 метрів;
– тримайте поруч з лункою дошку або велику гілку;
– якщо під час руху лід під ногами почав тріщати або з’явилися характерні тріщини – негайно повертайтеся назад. Повертатися треба спокійно тією ж дорогою. не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні від льоду.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x