На Корсунщині лісівники та надзвичайники тренувалися ліквідовувати пожежі

На Корсунщині лісівники та надзвичайники тренувалися ліквідовувати пожежі

Спільні тактико-спеціальні навчання фахівців лісництв та рятувальних підрозділів з ліквідації можливих пожеж відбулися 27 квітня на території Корсуньського лісництва. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Управління ДСНС у Черкаській області.

За легендою навчань, майстер лісу Корсунського лісництва під час патрулювання помічає у своєму районі білий дим, про що одразу інформує чергового центральної лісової пожежної станції. Той для оперативності, не чекаючи на підтвердження від мобільної групи, передає інформацію про загорання до диспетчера найближчого пожежно-рятувального підрозділу.

У відповідності до алгоритму дій та розрахунку необхідних сил та засобів за сигналом «тривога» на місце події одночасно прибуває не лише малий лісопожежний модуль із запасом води, а й два пожежних автомобілі із лісової пожежної станції і трактор з плугом та додатковим запасом води.

Тактика дій під час пожеж за минулі роки відпрацьована, трактори прокладають мінералізовані смуги за допомогою яких намагаються втримати вогонь в межах вже захопленої ним території. Водночас пожежна техніка і лісників і пожежно-рятувальних підрозділів, захищаючи лісові масиви на найбільш небезпечних ділянках не допускаючи появи верхових пожеж, поступово зменшує вогняний периметр, аж поки вогонь не буде повністю ліквідовано.

Велике значення в ліквідації вогню має залучення населення та волонтерів, адже вони можуть не лише успішно боротися із невеликими осередками вогню, а й збирати інформацію про його поширення.

Згодом до навчань залучили 7 одиниць пожежної та інженерної техніки, а також 26 лісівників та рятувальників з Корсунь-Шевченківської Державної пожежно-рятувальної частини №11.

Навчання, які пройшли під керівництвом заступника начальника Управління з питань оперативного реагування В’ячеслава Гончара та першого заступника начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Василя Горди, довели, що фахівці управління лісового господарства і пожежно-рятувальних підрозділів Управління ДСНС добре знають свої дії на випадок виникнення надзвичайної події. Водночас практичне відпрацювання навчальних завдань продемонструвало, що в разі пожежі у рятувальників та лісівників достатньо сил та засобів, аби оперативно та ефективно її ліквідувати.

Підводячи підсумки, вони відзначили високий рівень взаємодії між підрозділами ДСНС та лісового господарства.

Довідка: Як свідчить статистика, у цьому році в лісових масивах Черкаської області вже виникло 8 пожеж, якими було охоплено 2,6 га лісової підстилки, а також 35 пожеж, якими знищено 10,7 га сухої рослинності.

На території нашого регіону найбільш небезпечними з точки зору пожежогасіння, є Корсунь-Шевченківський, Канівський, Черкаський, Чигиринський, Золотоніський та Смілянський райони, де зосереджена основна кількість хвойних лісів і де загроза пожеж постійно знаходиться на високому рівні.

Звісно, значну увагу співробітники лісового господарства приділяють профілактиці пожеж, проте, як свідчить досвід, повністю виключити імовірність пожеж не можна, у звʼязку з цим велике значення мають спільні тактико-спеціальні навчання фахівців лісництв та рятувальних підрозділів з ліквідації можливих пожеж в природних екосистемах та лісових масивах.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x