Чигиринський заповідник звинувачує поліцію в корупції

Чигиринський заповідник звинувачує поліцію в корупції

Щойно під час прес-конференції адміністрація Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» звинуватила правоохоронні органи в неправомірному тискові на установу з метою нав’язати свої послуги з охорони. Безкінечні перевірки від органів контролю та судові позови – таким, за словами гендиректора заповідника, є результат проведення відкритого тендеру з надання послуг, який Управління державної служби охорони в Черкаській області програло приватній київській охоронній фірмі. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Чигиринський заповідник звинувачує поліцію в корупції

– Маючи на меті серйозне збереження державних коштів ми прийняли рішення про те, щоб зробити закупку послуг охорони, а це майже третина нашого бюджету, шляхом проведення процедури відкритих торгів, – розповідає заступник генерального директора Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» з освітньо-масової роботи Віктор Лазоренко. – До цього ми мали справу лише виключно із Управлінням державної служби охорони в Черкаській області, а тепер вони взяли участь у тендері разом з двома іншими фірмами охоронними, але програли. Програли з єдиної причини: їхня ціна була найвищою. Ще під час проведення тендерної процедури були певні прохання з їхнього боку про те, щоб відмінити її. Ми не могли на це піти, бо різниця в ціні була значною, та й на дворі вже ХХІ століття, і щось має змінюватися в цій країні. Ми пішли законним шляхом, але при цьому нажили собі багато проблем.

Сума про яку йдеться, є досить серйозною, адже на охорону заповідника на 2016 рік держава виділила 3 млн 305 тис грн. Київська фірма ТОВ «ТСК», що виграла тендер, зобов’язалася здійснити ці послуги за 2 млн 267 тис. Таким чином, за словами гендиректора, заповіднику вдалося зекономити понад мільйон державних коштів. Та правоохоронці побачили в такій економії корупційну складову.

Чигиринський заповідник звинувачує поліцію в корупції

– Починаючи з того часу, в нас уже було стільки перевірок, що, здається, в державі не існує стільки перевіряючи органів, – продовжує тему генеральний директор Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Василь Полтавець. – Процедура розкриття тендерних пропозицій була призначена на 10.00, 21 березня 2016 року. Ще до її початку до адміністрації закладу розпочали застосовувати психологічний пресинг, який, вірогідно, мав на меті відміну торгів. Зокрема, 17 березня на черкаських інтернет-ресурсах з’явилися публікації, в яких мене звинувачували в корупції і в тому, що я нібито збираюся заробити чимало грошей на цих торгах. Коли вже проводили тендер, під час перерви в роботі комітету з конкурсних торгів надійшов факс від Державної фінансової інспекції з вимогою надати пояснення щодо тендеру. 25 березня прийшов запит від Смілянської місцевої прокуратури. З 29 березня по 25 квітня проводила перевірку Державна фінансова інспекція. 6 квітня прийшов запит Чигиринського відділу Смілянської місцевої прокуратури. 21 квітня Чигиринський суд виніс ухвалу про вилучення документації з конкурсних торгів.
Така ситуація не дозволяє працівникам установи нормально виконувати свої обов’язки. Ми на сьогоднішній день маємо серйозну програму з європейськими інституціями під назвою «Чигирин – мала Європа». Ми підписали угоди із музейними фондами у Кракові, Східноєвропейським університетом у Варшаві, та багатьма іншими установами. Замість того, щоб займатися серйозними справами, нам доводиться витрачати сили на всі ці відписки.

За словами адміністрації «Чигирина», в боротьбі за державність вони готові вдатися до найрішучіших кроків. Зокрема, днями вони розмістили на офіційному сайті петицію до президента України з проханням навести лад у справі охорони державних музеїв і заповідників. Для того, щоб документ набув офіційного значення, необхідно зібрати за 3 місяці 25 тисяч голосів. Всіх небайдужих просять приєднуватися. Ознайомитися з текстом петиції можна на офіційному сайті Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» за цією адресою: http://chigirinzapovidnyk.org.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=356:2016-05-10-08-15-42&catid=35:2012-01-25-20-44-30&Itemid=57

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x