Гривня знецінилася, як ніколи

Гривня знецінилася, як ніколи

Рекордне падіння після рекордної стабільності. Нацбанк встановив новий офіційний курс національної валюти. 8 гривень 70 копійок за долар. До цього офіційний курс гривні тримався без змін півтора року. Падіння нацвалюти склало 71 копійку. Чого чекати далі – Наталя Кириленко.

Жителька м. Черкаси: «Коливається. А яка причина – ми ж не знаємо. Можливо, хочуть зробити у країні дефолт, хто його знає».
На черкаському ринку тільки й балачок про долар. Той постійно додає в ціні.
Жителька м. Черкаси: «Я сьогодні виходила з дому і по телевізору сказали курс 8, 70, це офіційно».
До цього офіційний курс гривні тримався без змін аж півтора року. За долар у 2012 році правили 7,99.
Працівниця пункту обміну валют: «У мене в касі зараз 10 доларів. У мене одна людина була сьогодні. Ні, дві, 100 євро здали і 100 купили… і все».
В обмінниках за долар просять уже майже 9 гривень. Та навіть за таку ціну відшукати його в Черкасах – надскладне завдання. У Нацбанку ні це, ні саму валютну лихоманку поки не коментують. Керівництво у відпустках і відрядженнях. Та ще два тижні тому в Нацбанку обіцяли тримати гривню у вішках.
24.01.14 Сергій Забудський, начальник управління НБУ в Черкаській області: «Національний банк буде вживати всі заходи для того, щоб не допустити різних коливань. Ви знаєте, що в бюджеті було закладено курс у 8,5 гривні за долар. Тому випускати за межі цих параметрів Нацбанк не буде».
Експерти причину доларової лихоманки вбачають у надмірному попиті на валюту. А ще – в засиллі чуток. Час від часу ажіотаж серед людей підігріває інформація про нібито прийдешні 14 гривень за долар.
Любов Шпак, в. о. ректора Східноєвропейського університету економіки і менеджменту: «Іде відтік долара із країни, і це призводить до збільшення курсу валют. Що ми будемо мати? Збільшення цін, знецінення заробітних плат і пенсій, а також соціальних виплат».
Експерти додають: без політики тут не минулося. Що довше лихоманитиме країну, то нестабільнішою буде ситуація і на валютному ринку. Нинішній ажіотаж там почався відтоді, як Президент поставив свій підпис під скандальними законами 16 січня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x