З нагоди Дня соціолога науковці провели круглий стіл

З нагоди Дня соціолога науковці провели круглий стіл

З нагоди Дня соціолога представники Черкаського регіонального відділення Соціологічної Асоціації України провели круглий стіл на тему «Соціологія: вчора, сьогодні і для чого?». Мета зустрічі: популяризувати соціологію, привернути увагу органів влади до проблем соціології та можливостей використання цієї науки для дослідження області. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».
На зібранні присутні зійшлися на думці, що, на жаль, нині соціологія викладається вибірково, постійно скорочуються години, або ж наука й узагалі ігнорується.

– Нині майже з чотирьох тисяч студентів очної форми навчання, соціологія викладається для 59, – відзначила кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії та релігієзнавства Черкаського національного університету Зоя Шевченко. – Майбутнім юристам, соціальним працівникам, журналістам цей предмет не викладається узагалі.
Практично така ж тенденція спостерігається і в Черкаському державному технологічному університеті, де соціологію викладають лише на 2 факультетах.
– Прикро чути від колег-технологів твердження, буцімто, соціологія – лише додаткове навантаження для студентів, предмет, який заважатиме засвоювати знання з основних дисциплін, – відзначає кандидат історичних наук, завідувачка кафедри історії України та суспільних наук Черкаського державного технологічного університету Ірина Стадник. – Але соціологія – це інструмент, який допоможе пізнавати світ.
Проте така невтішна тенденція спостерігається не в усіх НЗ області.

– У нас усі майбутні спеціалісти вивчають соціологію: і фахівці ресторанно-готельного бізнесу, і юристи, – відзначає кандидат політичних наук, викладач гуманітарних дисциплін філії «Черкаський кооперативний економіко-правовий коледж» ВНЗ УКООПСПІЛКИ «Полтавський університет економіки і торгівлі» Жанна Деркач. – І це, безсумнівно, правильно. Адже соціологія, як наука, сильний інструмент, який досліджує і впливає на формування свідомості людей, допомагає об’єктивно сприймати соціальні явища і процеси, розуміти суспільство.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x