«Психологині-берегині» на гарячій лінії

«Психологині-берегині» на гарячій лінії

Цієї весни коронавірус змінив наше усталене життя. А перебування на карантині спонукало більшість з нас передивитися власні пріоритети, по-іншому глянути на оточуючий світ і врешті-решт перезавантажитись. Всі ці процеси стали реальним випробуванням для людської психіки, отже з’явилася гостра потреба в психологах. Черкащина в цьому плані не стала винятком. Саме тому за ініціативи кризового психолога, травмотерапевта та спеціаліста з позитивної психотерапії Наталії Мисан на платформі «ГО Регіональний психологічний кризовий центр», яка була створена в 2014 році для психологічної підтримки волонтерів, ветеранів та їхніх родин, було запроваджено новий волонтерський проект під назвою «Психологині-берегині». Цей проект має на меті психологічну підтримку населення Черкащини під час карантину COVID-19, а також на протязі виходу з нього та адаптації до нових умов життя, пов’язаних з пандемією коронавірусу.

Психологині-берегині – це дев’ятнадцять жінок-фахівчинь, які працюють в широкому спектрі напрямків психології з найрізноманітнішими психологічними проблемами. Серед них є фахівці, що допомагають подолати наслідки психологічних травм, посттравматичних стресових розладів, є дитячі психологи, та психологи, що спеціалізуються на допомозі ветеранам і членам їхніх родин. За словами ініціатора проекту, Наталі Мисан, метою «Психологинь-берегинь» є підтримка українського суспільства в кризові часи, коли державні психологічні служби не справляються із значним навантаженням. Отже волонтерки проекту «Психологині-берегині» за потреби швидко мобілізуються і починають працювати.
Таким чином, на протязі карантину при співпраці з Контактним центром при ОДА, ГО «Нема самотніх» та лікарями, команда психологинь надала в телефонному режимі та режимі онлайн-консультування безоплатну психологічну допомогу близько сотні осіб, серед яких медичні працівники, самотні літні люди, ветерани-учасники АТО/ООС та члени їхніх родин.
Сьогодні, під час виходу з карантину, волонтери проекту «Психологині-берегині» продовжують надавати психологічну підтримку жителям Черкащини з 9 ранку до 21 вечора. Телефонуйте: 0975051699

Партнери проекту «Психологині-берегині»:
Комунальний заклад «Черкаський обласний госпіталь для інвалідів війни» Черкаської обласної ради, Черкаський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (ОЦСССДМ), Черкаський міський центр соціальних служб для сім\’ї, дітей та молоді, ГО «Центру забезпечення військових в зоні проведення АТО», ГО «Громадський Блокпост», «Центр допомоги учасникам АТО» Черкаського обласного контактного центру, ГО «МЕЖА.ЮА», Черкаський обласний та міський центри зайнятості, Черкаська міська реабілітаційно-оздоровча поліклініка «Астра», ГО «Черкаський правозахисний центр», Черкаський обласний центр практичної психології та соціальної роботи, психологічна служба ДСНС України у Черкаській області.
Щодо виходу з карантину психологині-берегині зауважують, що процес адаптації до зовнішнього середовища у людей відбувається дуже швидко, він не є таким болючим, як ізоляція. Тож в більшості випадків немає причин переживати. Проте варто звернути увагу на дискомунікацію (розлад у сфері спілкування), з якою ми можемо стикнутися. Проте ця проблема є тимчасовою, тож вже за декілька тижнів не завдаватиме жодного дискомфорту. Адже активне соціальне середовище — це природне середовище для людини, і для того щоб вона змогла швидко до нього адаптуватися, їй потрібно просто в ньому перебувати.
Інша річ, агресивний вплив інформації щодо коронавірусу. Одночасне пом’якшення карантинних вимог та повідомлення про антирекорди кількості захворівши і померлих, помножені на непослідовні дії очільників країни щодо дотримання карантину та потік інформації у стилі «світової змови», вибивають з рівноваги навіть самих психологічно стійких. Внаслідок цього у більшості людей можна спостерігати хронічно тривожний стан, який може періодично посилюватися, а з часом навіть викликати хворобливі симптоми. Це можуть бути головні болі, підвищення артеріального тиску, задишка тощо. Аби цього уникнути, варто дозовано споживати новини, дотримуватися основних правил гігієни, тримати соціальну дистанцію і не забувати про масочний режим у приміщеннях.

Бережіть себе та будьте здорові!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x