Як захистити автомобіль від спеки

Як захистити автомобіль від спеки

Улітку від спеки страждає не тільки водій, але й автомобіль: вигоряє фарба, тріскається пластик в салоні, ламаються термостат і радіатор. Щоб цього не сталося, кожен водій має знати певні правила, які допоможуть захистити транспортний засіб від дії сонця.

 

  1. Маскуйте машину

Від надмірно високої температури пластик торпедо і панель приладів можуть поплавитись і тріснути навіть після 2-3 годин простою на жарі, особливо якщо йдеться про не дуже дороге авто. Є ризик і для електрики – датчики і реле можуть перегрітися. Хороша превентивна міра – перед виходом закріпити на вікнах шторки, а під лобове скло встановити екран з фольги чи іншого матеріалу, здатного віддзеркалювати промені. Звісно ж, найкращим способом захистити машину від сонця є тент чи спецчехол. На жаль, використовувати його не завжди зручно.

 

  1. Охолодіть салон

Звичайно ж, краще за все встановити в салон кондиціонер (якщо його немає). За 5 хвилин перед поїздкою його треба увімкнути й охолодити салон. Якісний кондиціонер «з’їдає» не більше 1 літра на 100 км. До речі, якщо на склі є тріщинки чи «зірочки», кондиціонером потрібно користуватися обережно. Різке охолодження скла може призвести до збільшення пошкоджень.

Якщо немає можливості встановити кондиціонер у машину немає, можна обійтися установкою додаткового вентилятора на торпедо. До речі, на крайній випадок можна поставити великий кімнатний вентилятор разом з перехідником на 220 Вт. Також водієві варто тримати в тонусі й себе – тамувати спрагу краще за все холодною водою або квасом (від солодкої газованої води буде тільки гірше).

 

  1. Мийте кузов частіше

Навіть найменше локальне забруднення автомобіля треба негайно змивати (особливо пташиний послід), інакше фарба вигорятиме нерівномірно, і кузов покриється помітними плямами. Найкраще заїжджати на мийку хоча б два рази на тиждень. Для економії можна замовляти не повне очищення, а лише просити «збивати пил». Ціна такої послуги майже вдвічі нижче.

До речі, якщо ви збираєтеся купувати або перефарбовувати машину і не можете визначитися з кольором, то знайте: машини світлих відтінків нагріваються значно повільніше, а вихолоняють швидше, ніж темні.

 

  1. Перевіряйте двигун

Мотор у спекотні дні (особливо на старих автомобілях) любить «закипати» в найбільш непідходящий момент. Щоб цього уникнути, перед поїздкою перевіряйте, чи не забруднений радіатор сміттям (пилом, пухом), й наскільки ідеально працюють термостат і датчик ввімкнення вентилятора (або гідропривід). Прогрійте двигун і перевірте, чи не потеплішав нижній патрубок. Варто возити з собою запас дистильованої води. Якщо з якоїсь причини охолоджуюча рідина частково витекла, у вас буде можливість долити її й доїхати до місця ремонту своїм ходом із ввімкненою «пічкою» (це відведе тепло від мотора).

 

  1. Слідкуйте за гальмами

Основних проблем з гальмівною системою дві: перегрів фрикційних елементів (колодок, дисків) і закипання робочої рідини. Особливо велика небезпека під час руху по гірських дорогах, де вихід гальм з ладу спричиняє страшні аварії. Для профілактики перегріву гальм не вимикайте зчеплення при спуску (гальмуйте двигуном), а для ремонту використовуйте тільки якісні деталі. Якщо ж гальмівна рідина стара (відслужила більше двох років), її варто замінити.

 

  1. Вибухонебезпечні дрібниці

У спеку не залишайте в салоні запальнички, балони під тиском (наприклад, лак для волосся), бо вони можуть вибухнути. Від високих температур можуть вибухнути також і перекачані колеса. Перед далекими поїздками перевіряте тиск у шинах. Також експерти радять заливати пальним не більше трьох чвертей бака або каністри.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x